Min 18? Verboden ’s nachts te gamen

CHINA TREKT TEN STRIJDE TEGEN ‘ERNSTIGE VERSLAVING’ BIJ TIENERS

Chinezen die jonger zijn dan 18 mogen niet langer gamen tussen 10 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends. Tijdens de week is overdag enkel ander­half uur per dag toegestaan. China legt spertijden op aan minderjarigen die graag videogames spelen. Op die manier wil de overheid de strijd aanbinden met wat ze een ernstige verslaving noemt ‘die de fysieke en geestelijke gezondheid van minderjarigen aantast’

De regelgeving, die dinsdag werd bekendgemaakt door de Nationale Administratie voor Pers en Publicaties, stipuleert dat het voortaan verboden is voor gamers jonger dan achttien om online te spelen tussen 10 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends. Op een weekdag mogen minderjarigen overdag slechts 90 minuten gamen, tijdens het weekend en op openbare feestdagen mag dat opgetrokken worden tot drie uur.

Schoonmaakoperatie

De nieuwe regels beperken ook hoeveel geld jongeren maandelijks mogen uitgeven aan online games. Als je tussen 8 en 16 bent, is dat 200 yuan (ongeveer 26 euro). Tussen 16 en 18 jaar oud mag je elke maand 400 yuan (52 euro) spenderen. Minderjarigen moeten verplicht hun echte familienaam en identificatienummer gebruiken wanneer ze inloggen om te gamen.

De spertijden zijn de meest recente maatregel van de overheid om de Chinese online game-industrie, een van de grootste ter wereld, aan banden te leggen. Bedrijven en online platformen moeten de nieuwe regels verplicht inbouwen in hun aanbod om de ouders ‘de weg te wijzen’, vertelde een niet nader benoemde woordvoerder van de Administratie voor Pers en Publicaties aan het officiële persagentschap Xinhua.

Volgens Xinhua zijn de nieuwe maatregelen ‘geïnspireerd’ door Xi Jinpings visie op socialisme, het ideeëngoed dat de Chinese leider op papier heeft gezet. Vorig jaar bekritiseerde Xi de videogames nog omdat ze zouden bijdragen tot bijziendheid bij Chinese kinderen. Hij zette zijn ambtenaren onder druk om de industrie onder controle te krijgen.

Als reactie op de verklaring van Xi stelde het Chinese ministerie van Onderwijs vorig jaar dat het nieuwe reglementen zou opleggen. Die zouden bepalen hoeveel online games toegestaan zijn, het aantal nieuwe releases beperken en erop toezien dat minderjarigen minder tijd besteden aan games.

Onder Xi’s bewind hebben de Chinese autoriteiten een schoonmaakoperatie opgestart om ‘ongezonde’ content, zowel online als in de media, weg te halen. Een officiële woordvoerder zegt dat de nieuwe regelgeving ook komaf zal maken met seksueel expliciete, bloederige en gewelddadige games en met games die een gokelement bevatten.

Achterpoortjes

Op de microblog Weibo uiten gebruikers hun twijfels of de nieuwe spertijden ook effectief uitgevoerd zullen worden. Minderjarigen kunnen probleemloos de identificatienummers van hun ouders gebruiken, een truc die velen onder hen nu al toepassen om leeftijdsbeperkingen te omzeilen. ‘De hooggeplaatsten vaardigen beleidsmaatregelen uit, de gewone mensen verzinnen tegenmaatregelen,’ schrijft een gebruiker, een verwijzing naar een Chinees spreekwoord over hoe mensen altijd wel een manier vinden om regeringsrichtlijnen te slim af te zijn.

De overheid zegt echter dat ze ‘krachtige ondersteuning’ zal bieden aan de samenwerking tussen het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid en de relevante agentschappen. Samen willen ze een grondig identificatiesysteem bouwen dat alle achterpoortjes dichttimmert.

‘Bovendien zullen we de functionaliteiten van een identificatiesysteem dat data over de speeltijd van gamers deelt met alle andere platformen, stelselmatig verbeteren en uitbreiden,’ stelt een woordvoerder. ‘Op die manier zullen we weten hoeveel tijd elke minderjarige in totaal doorbrengt op de gamingplatformen en zullen we indien nodig beperkingen opleggen.’

KUO, L. Min 18? Verboden ’s nachts te gamen. De Standaard, 8 november 2019, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo