Zelfs op school blijven kinderen appen met ouders

Ouders en hun kinderen kunnen elkaar geen enkel moment meer loslaten. Zelfs op school blijven ze continu in contact. Een op de vijf jongeren appt of sms’t elke dag op school met zijn ouders, blijkt uit nieuw onderzoek.
“Mama, toch niet weeral kaas op mijn boterham”, of “Om hoe laat ben je straks thuis?” Zowel de kinderen als hun ouders blijven overdag graag met elkaar in contact. Uit een onderzoek bij 723 volwassenen en 307 jongeren in opdracht van Telenet blijkt dat zeven op de tien ouders hun gezinsleden altijd en overal willen bereiken, dus ook als de kinderen op school zijn.

Van de ondervraagde jongeren zegt 18 procent – bijna een op de vijf – dat ze minstens een keer per dag contact hebben met hun ouders als ze op school zijn. Meer dan de helft (51 procent) zegt zeker een keer per week tijdens de schooluren met mama of papa te sms’en of appen, Ouders schatten de intensiteit van de communicatie iets lager in. Zo zegt meer dan een op de drie (34 procent) minstens elke week contact te hebben met hun kinderen als ze op school zijn. Bij 14 procent is dat minstens een keer per dag.

Ouders en kinderen communiceren vooral via sms (56 procent) of via chat op sociale media (23 procent), zoals een WhatsApp-groep. In 70 procent van de gevallen gaat het dan om praktische afspraken maken: wanneer is wie thuis en wat staat er die avond op het menu. Noch de ouders noch hun kinderen zien een probleem in die constante communicatiestroom.

Maar is dat wel gezond, elkaar blijven bestoken met berichten? “Of het gezond is, weet ik niet, maar het is zeker doodjammer”, zegt pedagoge Marijke Bisschop. “Ik vind het zo spijtig dat je met je ouders moet babbelen als je op school bent. Maar ze zijn het ook niet anders gewoon en de scholen laten het toe. Eigenlijk zou dat niet mogen. Op school moet je met je vrienden praten, of spelen, of rennen. Maar toch niet even vragen of je moeder de soep al heeft opgezet. School is school, thuis is thuis. De jongeren kunnen nu eenmaal allemaal multitasken en dat appen naar thuis nemen ze er nog wel even bij.”

Zelfs op school blijven kinderen appen met ouders. De Morgen, 29 oktober 2019, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo