Hoelang duurt het om geld over te schrijven naar een andere bank?

Als ik een overschrijving doe, hoelang duurt het dan voor het geld op de rekening van de begunstigde staat? Gebeurt de verwerking ’s nachts of moet de bank ook een manuele controle uitvoeren overdag?

Doorheen de dag zijn er vijf cycli waarin betalingen verwerkt worden tussen de banken. Een betaling die u ’s ochtends doet, kan ’s avonds al op de rekening van de begunstigde staan. Alles hangt af van de cyclus waarin uw betaling verwerkt wordt.

Sowieso mag er in principe maximaal één bankwerkdag liggen tussen de uitvoering van de betaling en het verschijnen van het geld op de rekening van de begunstigde.

Als u bijvoorbeeld een overschrijving doet op dinsdag, moet het geld uiterlijk woensdag op de rekening van de tegenpartij staan. Betalingen op een vrijdag of voor een feestdag moeten uiterlijk de eerstvolgende werkdag op de rekening staan. In het bankiersjargon noemt men dit systeem D+1.

Flitsbetalingen

Voor dringende betalingen is er sinds enkele maanden ook een systeem van ‘instantbetalingen’ of ‘flitsbetalingen’. Dat zijn betalingen die onmiddellijk verwerkt worden, 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven. Dus ook ’s nachts, op feestdagen en in het weekend.

Bij een ‘flitsbetaling’ verschijnt het geld binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde, zelfs al is dat bij een andere bank. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u met vrienden de rekening wilt verdelen op café. Hiervoor kunnen wel extra kosten aangerekend worden.

Hoelang duurt het om geld over te schrijven naar een andere bank? De Standaard, 17 oktober 2019, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo