“Pesten op sociale media is de nieuwe bron van depressies bij kinderen”

Peter Adriaenssens (65) gaat op emeritaat. Hij is diensthoofd kinderpsychiatrie van het UZ Leuven, was voorzitter van de commissie die klachten van misbruik binnen de kerk moest behandelen ten tijde van Operatie Kelk en hij probeerde zijn kennis via de media aan de maatschappij door te geven. Adriaenssens kijkt in “De Afspraak” terug op een zinvolle carrière, maar ziet nog erg veel uitdagingen voor zijn opvolgers.

“Als je vertrekt word je geconfronteerd met je kerkhof. Iedere arts en hulpverlener heeft een stukje kerkhof. In mijn geval kinderen, jongeren die ik verloren ben, meestal door zelfmoord.” Het waren niet altijd verhalen met een goede afloop in de 35-jarige carrière van kinderpsychiater Adriaenssens. Ondanks al het lijden, is hij verder blijven gaan en heeft hij het zijn missie gemaakt om zijn werk ook te communiceren naar de buitenwereld toe. Dat was helemaal nieuw zegt Adriaenssens: “Het was lang niet gewoon om met de media te praten. ‘Dat doe je toch niet, want die vervalsen je woorden’, klonk het. Ik heb daar geen negatieve ervaring mee gehad.”

En zo werd Peter Adriaenssens “de man die zijn volk leerde opvoeden”. Hij zegt dan ook dat hij het meeste voldoening haalde uit de vele complimenten van ouders die na een lezing naar hem toe kwamen om hem te bedanken.

Social media, een vergif en bron voor depressie

Adriaenssens ziet een nieuwe evolutie in het opvoeden. Het is moeilijker geworden vindt hij: “Wij komen uit een generatie waar opvoeden herkenbaar was van bij ouders en grootouders. Nu is er het radicale verschil van de social media.”

Want in die social media zit de bron van heel wat depressies bij kinderen. “Mensen denken vaak dat het stijgende aantal scheidingen, nieuwe gezinsvormen of de meer multiculturele samenleving daaraan bijdragen, maar dat was al allemaal bezig”, zegt Adriaenssens. De sociale media daarentegen, en vooral het pesten daarop, dat is het nieuwe vergif, zegt hij: “Dat pesten op social media gaat 24 uur door en is de bron van heel wat lijden en depressie.”

Hij hoopt ook dat de producenten en ontwikkelaars van toekomstige technologie denken vanuit het kinderperspectief: “Ik heb het er moeilijk mee dat de volwassenen die producten ontwikkelen voor jongeren, dat die daar videocamera’s bijzetten enzovoort, waarmee een 13-jarige haar bloes omhoog trekt om haar borsten aan het vriendje te tonen.” Denken vanuit het kind is dus ook voor technologiegiganten belangrijk: “Als Mark Zuckerberg staat te pronken met zijn baby, hoop ik dat hij ook eens nadenkt over zijn producten als vader. ”

Bekijk hier het volledige gesprek met Peter Adriaenssens in “De afspraak”:

VAN VLIERDEN, A.  “Pesten op sociale media is de nieuwe bron van depressies bij kinderen” www.vrt.be, 10 oktober 2019. Geraadpleegd op 15 oktober 2019 via www.vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo