‘Kinderen hebben recht om gehoord worden’

De nieuwe Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens roept basisscholen en secundaire scholen op filmpjes of verhalen in te zenden waarin leerlingen getuigen over hun participatie-ervaringen. Ze lanceert daarvoor de actie #carolineluistert.

Dit najaar bestaat het kinderrechtenverdrag 30 jaar. De nieuwe kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vraagt aandacht voor artikel 12 uit dat verdrag, dat bepaalt dat kinderen het recht hebben op een eigen mening en dat er rekening mee gehouden wordt. “Er is altijd ruimte voor verbetering”, zegt Vrijens. “Het is belangrijk te blijven luisteren naar hun perspectief. Of ze nu op school zitten, of in de jeugdhulp.”

In de actie #carolineluistert. vraagt ze om filmpjes of verhalen, met ervaringen en meningen van leerlingen, in te zenden. Scholen die zich registreren, krijgen een educatief pakket en hebben tot 15 november de tijd om ervaringen in te sturen. “Ik denk dat we zo meer voeling krijgen met hoe de situatie precies zit”, zegt Vrijens. “Vanaf november diepen we dit project uit en bezoek ik veel plekken zoals scholen, ziekenhuizen en jeugdhulpvoorzieningen, om met jongeren over dat recht te praten.”

‘Kinderen hebben recht om gehoord worden’. De Morgen, 24 september 2019, 8.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo