Hoeveel verdient de Belg? En hoe tevreden zijn we over ons loonpakket? 92.000 landgenoten geven inkijk

De doorsnee-Belg verdient 3.800 euro bruto per maand, zo blijkt uit het Salariskompas van Jobat.be. Het gaat dan over de mediaan: het loon dat in het midden ligt wanneer we alle lonen van klein naar groot ordenen. Netto spreken we over ongeveer 2.500 euro. Maar hoe zit het met de extralegale voordelen? En wat zijn de verschillen tussen sectoren?

Lonen zitten in de lift

Ten opzichte van vorig jaar is het gemiddeld brutomaandloon – mede door de aanpassing(en) omwille van de inflatie – gestegen met 362 euro, oftewel 9,32 %. In alle sectoren en bij alle leeftijden, zowel bij starters als meer ervaren werknemers, steeg het loon.

“Een jaar geleden waren de startende werknemers de enige categorie die niet konden genieten van een loonstijging. Nu doen zij dat dus ook. Zij gaan er op een jaar tijd met zowat 8 % op vooruit”, stelt William Visterin, hoofdredacteur van Jobat.

Een opvallende uitzondering: management en directie. Deze groep ziet zijn bruto maandloon licht dalen. Management en directie vallen niet altijd onder de klassieke indexaanpassing: hun loon is vaak voorwerp van onderhandeling. Functies in maatschappelijke dienstverlening gingen er eveneens niet op vooruit.

Niet iedereen stijgt evenveel. Voornamelijk bij werkenden met 4 tot 5 jaar ervaring groeit het loon het sterkst (+ 14 % in één jaar tijd). “Op niveau van leeftijd en ervaring zijn diegenen met 4 à 5 jaar ervaring qua loonstijging de winnaars op de arbeidsmarkt”, aldus Visterin.

Opnieuw meer tevreden

We zien onze lonen niet alleen stijgen, maar we zijn ook weer meer tevreden over ons loon. De dalende trend op gebied van tevredenheid over het loonpakket van de laatste jaren heeft zich dus niet doorgezet: 34 % geeft hiervoor een score van 8, 9 of 10.

Zo goed als alle profielen zijn meer tevreden. De tevredenheid over het loonpakket daalt wel bij functies in management en directie en maatschappelijke dienstverleners. Zij zagen hun loon op een jaar tijd dan ook niet stijgen.

Hoeveel is het mediaan en gemiddeld loon?

Een doorsnee werkende Belg verdient 3.800 euro bruto per maand. Dit doorsnee- of mediaanloon kent een toename van ruim 26,60 % in vijf jaar tijd. De mediaan is het middelste loon in een reeks gerangschikt naar grootte. Dus concreet betekent dit dat de helft van de ondervraagden minder verdient en de helft meer. Een mediaanloon is daarom beter bestand tegen uitschieters dan een gemiddeld loon.

Het gemiddeld maandloon van de werkende Belg bedraagt 4.243 euro bruto, een stijging met 24,40 % op vijf jaar. Traditionele loonverschillen tussen regio’s nemen wat af. Regio’s als West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant stijgen qua gemiddeld loon op vijf jaar tijd (telkens plus 26 %) sneller dan Brussel (plus 22,80 %).

De gemiddelde geslachtsloonkloof daalt (heel) licht: de lonen van vrouwen stegen in vijf jaar tijd forser dan die bij mannen. Verdient een vrouw gemiddeld 3.822 euro (plus 24,90 % op vijf jaar), dan is dat bij een man 4.446 euro (plus 24,20 %).

Sectoren en functies onderling

Sectoren die het best betalen, zijn ook dit jaar chemie & farma, energie & milieu, bank & verzekeringen én overheid op plek vier. In horeca, toerisme, sport & recreatie én in media, marketing & communicatie verdien je gemiddeld dan weer het minst.

De functies die qua gemiddeld loon het sterkst stijgen zijn functies in onderwijs, vorming en training (plus 34,10 %in vijf jaar tijd) en medische & paramedische functies die er in vijf jaar tijd met 31,80 %op vooruitgaan. De (gemiddeld) best verdienende functie is management en directie met 6.140 euro bruto gemiddeld per maand.

Extralegale voordelen blijven toenemen

De gemiddelde werkende Belg kan rekenen op 6,63 extralegale voordelen, met maaltijdcheques en eindejaarspremie als meest voorkomende.

Sinds 2019 is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10,50 % gestegen. Met name de voordelen in functie van thuiswerk, zoals de laptop en het internetabonnement, zijn in drie jaar tijd flink toegenomen. De mogelijkheid tot thuiswerk is zowel bij bedienden als bij het overheidspersoneel goed ingeburgerd.

Op vlak van functiecategorieën zijn het aantal voordelen voor management & directie licht gedaald. Desondanks vormt deze groep samen met profielen in ICT en consultancy nog steeds de top 3 met het hoogste (gemiddeld) aantal extralegale voordelen.

En wat met het verlof?

Het gemiddeld aantal vakantiedagen is de laatste drie jaar gelijk gebleven met 28 dagen. Binnen geslacht, opleidings- en anciënniteitsniveau zijn de verschillen eerder beperkt, al zijn er wel grote verschillen tussen beroepsgroepen. Zo hebben arbeiders gemiddeld slechts 24 vakantiedagen, 13 minder dan overheidswerknemers. Het aantal verlofdagen stijgt eveneens met de grootte van de onderneming.

Zowel binnen het onderwijs (45 dagen) als de overheid (33 dagen) blijft men ver boven het gemiddelde van 28 vakantiedagen zitten. Al hebben die sectoren in verhouding – en gemiddeld gesproken – dan ook weer minder extralegale voordelen.

Hoeveel verdient de Belg? En hoe tevreden zijn we over ons loonpakket? 92.000 landgenoten geven inkijk. De Morgen, 26 maart 2024, 8.

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo