Olijfolie was nooit zo duur

In België betaal je in de winkel voor een fles olijfolie 20 % meer dan een jaar geleden, een gevolg van een historisch slechte oogst. En de nieuwe oogst kondigt zich niet veel beter aan.

Extreme hitte, bosbranden en aanhoudende droogte hebben opnieuw een groot deel van de olijfgaarden vernield of minstens zwaar beschadigd. Vooral de landen rond de Middellandse Zee kregen het hard te verduren. En laten Spanje, Italië, Griekenland en Turkije nu net vier van de vijf grootste producenten van olijfolie zijn.

De oogst was vorig jaar ook al historisch laag. De groothandelsprijzen zijn daardoor gestegen naar een recordhoogte van meer dan 9.000 dollar per ton, zo blijkt uit de grondstoffenindex van het Internationaal Monetair Fonds. Vooral het jongste jaar explodeerde de prijs: een jaar geleden kostte een ton nog 4.777 dollar.

Van 6,49 euro naar 10,99 euro

De detailhandelsprijzen zijn er dan ook naar. Neem een literfles ‘Bio Extra Olijfolie van de Eerste Persing’ van Carrefour. Die kostte in april 2022 6,49 euro. Een jaar later was dat al 8,79 euro en vandaag blijkt diezelfde fles 10,99 euro te kosten. Bij Aldi kost een fles ‘El Cultivador Bio’ nu 8,98 euro, net geen 30 % meer dan in april vorig jaar.

Ook de andere grote supermarkten kunnen ervan meespreken. ‘De aankoopprijs die Delhaize betaalt aan zijn leveranciers, is in een jaar tijd met bijna 40 % gestegen. We hebben een serieuze inspanning geleverd op onze marge, zodat de verkoopprijs ‘slechts’ met 16 % steeg’, zegt woordvoerder Roel Dekelver. In de consumptieprijsindex die Statbel, het Belgisch statistiekbureau, eind september publiceerde, behoort olijfolie tot de sterkste prijsstijgers: een liter kost nu 22,70 % meer dan een jaar geleden.

Het is nu uitkijken naar de oogst in Spanje, ’s werelds grootste producent. Vorig jaar bedroeg die amper 663.000 ton, liefst 55 % minder dan gemiddeld en meteen een historisch dieptepunt. Voor dit jaar verwacht het ministerie van Landbouw beterschap, al zal de productie wel onder het miljoen ton blijven. De sectororganisatie International Olive Council vreest dat de productie wereldwijd dit jaar slechts 2,4 miljoen ton zal bedragen, minder dan vorig jaar, terwijl er ge- middeld 3 miljoen ton nodig is om aan de nog altijd stijgende wereldvraag te voldoen.

Olijfolie was nooit zo duur. De Standaard, 13 oktober 2023, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo