Contactloos en mobiel betalen rukken verder op

De Belgen hebben vorig jaar bijna 2,3 miljard keer hun bankkaart of smartphone bovengehaald om met Bancontact of Payconiq te betalen. Dat is een groei van 15 % tegenover 2021. In vijf jaar gaat het om een stijging van 54,50 %, maakte het betaalbedrijf Bancontact Payconiq Company woensdag bekend.

De onderneming spreekt van een nieuwe versnelling van het elektronisch betalen in 2022. ‘We hebben er met Bancontact 30 jaar over gedaan om naar 1 miljard betalingen te gaan. We hebben er vervolgens tien jaar over gedaan om naar 2,3 miljard betalingen te gaan en de jongste vijf jaar is de groei versneld.

Er is sprake van een almaar grotere versnelling in elektronisch betalen en het einde is nog niet in zicht’, zegt Nathalie Vandepeute, de CEO van Bancontact Payconiq Company. Contactloos betalen met de Bancontact-kaart is vandaag met stip de meest gebruikte betaalmethode in ons land. In december 2022 verliep 61 % van alle Bancontact-kaartbetalingen contactloos, goed voor ruim 1,1 miljard verrichtingen. In februari 2020, net voor de pandemie, was dat 14,50 %. Tegenover vijf jaar geleden ging het cijfer maal 36.

Ook betalen met de smartphone zit in de lift. Het bedrijf schat dat 6,7 miljoen Belgen in 2022 hun smartphone gebruikten om mobiel te betalen met Bancontact of Payconiq, ruim 20 % meer dan het jaar ervoor.

Contactloos en mobiel betalen rukken verder op. De Tijd, 9 februari 2023, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo