Staking bij Lidl van de baan

Een voorakkoord tussen het personeel en de directie voorziet onder meer een grotere ‘vliegende ploeg’ die bijspringt in vestigingen met een krappe bezetting.

De vakbonden en de directie van de supermarktketen Lidl hebben in de nacht van maandag op dinsdag een voorakkoord bereikt over een nieuwe cao en de werkorganisatie. De winkels die maandag gesloten waren, gaan dinsdag om 14 uur weer open, meldden de christelijke en socialistische vakbonden dinsdagnacht.

Het personeel staakte al sinds vrijdag in heel wat Lidl-winkels, uit protest tegen de hoge werkdruk. De vakbonden en de directie hebben nu een voorakkoord gesloten over een reeks maatregelen.

Zo wordt de vliegende ploeg, die flexibel ingezet wordt in winkels waar personeel uitvalt door bijvoorbeeld ziekte, uitgebreid met 83 personen, van 140 naar 223 personen.

Er is ook een actieplan om extra ondersteuning te voorzien in de filialen met een gemiddeld hoger ziektecijfer en er komen ook initiatieven voor snellere aanwervingen.

Takenpakket

Ook wordt het takenpakket van het personeel vereenvoudigd, door verschillende taken (bestellingen of digitale prijskaarten) te automatiseren of niet langer tot de verantwoordelijkheid van winkelmedewerkers te laten behoren (bepaalde poetstaken). En volgend jaar wordt samen met de sociale partners gedurende twee weken een tijdsmeting van de verschillende taken uitgevoerd in 12 filialen.

De nieuwe maatregelen komen boven op eerdere maatregelen die al genomen werden in het kader van een tijdelijk akkoord uit 2018 in afwachting van de finale cao.

Een van die maatregelen was dat elke winkel ongeacht de grootte op 42 contractueel vastgelegde werkuren extra per week kon rekenen. In het akkoord van dinsdag wordt het huidige pakket aan uren behouden, inclusief die eerder ingevoerde 42 uren. Tot 30 juni 2022 worden bovendien in alle filialen 14 contracturen extra boven op het huidige aantal contracturen voorzien.

‘We zijn tevreden dat we met de vakbonden tot een overeenkomst konden komen en we kijken nu samen uit naar de toekomst’, zegt de woordvoerster van Lidl België, Isabelle Colbrandt.

Arbeidsduur

Het voorakkoord wordt in de komende dagen voorgelegd aan het personeel, aldus de Franstalige christelijke bediendevakbond CNE. De vakbonden en de directie hebben ook tot eind maart 2022 een kalender vastgelegd om de onderhandelingen over de arbeidsduur voort te zetten.

Volgens Jan De Weghe, federaal secretaris van de socialistische bediendevakbond BBTK, toont het feit dat de onderhandelingen zo lang hebben geduurd aan dat de vakbonden niet ‘rap rap’ akkoord gegaan zijn. ‘We hebben er zoveel mogelijk het signaal van de werknemers dat de werkdruk verlaagd moest worden doorgedrukt. We hebben bereikt dat er handjes in de winkels zijn, dat er collega’s bijkomen en dat de contracten geherwaardeerd worden.’

Alle Lidl-winkels gaan dinsdag weer open. De tientallen winkels die maandag nog gesloten waren, zullen pas om 14.00 uur weer opengaan, aangezien het personeel eerst nog even tijd nodig heeft om alles in orde te maken.

VANSTEELAND, K. Staking bij Lidl van de baan. De Tijd, 20 oktober 2021, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo