Wegwijs in de jungle van betaalapps

Het aantal betaalapps in de downloadwinkels van Google en Apple is niet meer op twee handen te tellen. Welke apps hebt u zeker nodig? Een overzicht.

De app van de huisbank is bij de meeste mensen allicht de eerste en meest gebruikte financiële app. U kunt ermee de stand van uw bankrekening(en) controleren, overschrijvingen doen en uw uitgaven controleren. De meeste banken bouwen nog extra functies in. Denk aan kortingsvouchers bij winkels, de simulatie van kredieten en de mogelijkheid om dienstencheques of bioscooptickets te kopen of zelfs goals uit het eersteklassevoetbal te bekijken.

Bij veel banken kunt u ook betalen door QR-codes te scannen, bijvoorbeeld in winkels of op websites. Bij sommige bankapps kan dat rechtstreeks in de app, andere sturen u door naar een extern programmaatje, meestal Payconiq.

Payconiq

Heel wat cafés, frituren en snackbars gebruiken Payconiq graag als goedkoper alternatief voor Bancontact (voor hen, tenminste), maar ook in winkels is het in opmars. Nadat u een account heeft aangemaakt in de Payconiq-app, kunt u gemakkelijk bankkaarten en rekeningen toevoegen om betalingen te doen. De app houdt alle transacties bij, zodat u die kunt nakijken.

Met Payconiq is het ook mogelijk geld te ontvangen. Dat is handig als u op restaurant de rekening wil delen. Daarvoor kunt u in de app zelf een QR-code aanmaken, die uw tafelgenoten dan moeten scannen. Dat werkt wel alleen als ook zij de Payconiq-app gebruiken. Nog een handige feature van Payconiq is dat de app kan dienstdoen als een digitale verzamelplaats van uw klantenkaarten.

Google Pay/Apple Pay

Sinds de coronapandemie hebben velen contactloos betalen ontdekt, afrekenen door gewoon uw bankkaart tegen de betaalterminal te houden. Wat weinig bekend is: daarvoor hebt u zelfs uw bankkaart niet nodig, met veel moderne telefoons lukt dat even goed. Handig als u in een winkel uw portefeuille bent vergeten, maar wel uw telefoon bij u hebt.

Hebt u een iPhone, dan moet u daarvoor de app Apple Pay gebruiken, bij een Android-toestel Google Pay. In dat laatste geval moet u checken of uw telefoon de noodzakelijke NFC-chip heeft. Bij de modernste exemplaren is dat het geval.

De werkwijze is bij Apple Pay en Google Pay in grote lijnen hetzelfde. U voegt op uw gsm uw bank- of kredietkaart toe en vanaf dan kunt u betalen in de winkel door uw telefoon bij de betaalterminal te houden en te bevestigen met uw vingerafdruk of Face ID.

Let wel: niet elke bank ondersteunt dat al. Van de grootbanken bieden BNP Paribas Fortis en KBC zowel Google Pay als Apple Pay aan. ING houdt het voorlopig bij Apple Pay, maar zou Google Pay later introduceren. Voor de rest bieden vooral digitale neobanken als N26 en Revolut de service aan. Klanten van pakweg Argenta, Beobank of Bpost Bank vallen voorlopig uit de boot.

Doccle, POM en co.

Rekeningen en facturen betalen kost elke maand heel wat tijd. Apps als Doccle, POM en Digiteal (en er zijn er nog) beloven daar wat aan te doen. De grote roerganger in dat domein was allicht Zoomit, maar de technologie daarvan werkt alleen bij online banking. Het bedrijf heeft geen eigen app.

Het basisidee is telkens hetzelfde: deze apps maken facturen betalen zo eenvoudig als een QR-code scannen, waarna alle gegevens (ontvanger, bedrag, gestructureerde mededeling) automatisch ingevuld worden. De grote uitdaging voor bedrijven in die sector: grote ondernemingen die veel facturen uitsturen overtuigen om met hen in zee te gaan. Of om hen toe te laten om via hun systemen digitale facturen te laten betalen, want dat kanaal wordt almaar belangrijker.

Klarna

Nog een betaalprovider die snel school maakt, ook in ons land, is Klarna. Het Zweedse bedrijf heeft een app, maar vooral de Klarna-knop in webshops van andere bedrijven is populair. Kort door de bocht: Klarna maakt kopen op de poef mogelijk. Klanten moeten goederen pas 21 dagen na de aankoop aan Klarna betalen. Bevalt een product u niet, dan hebt u dus drie weken de tijd om het terug te sturen. Dat kost u niets.

Klarna (dat met Afterpay, Affirm, LayBuy en Sizzle al heel wat concurrenten heeft) werd in ons land in de zomer van 2020 gelanceerd en kon in een jaar al heel wat bedrijven aan boord halen als klant. Onder meer bij Dreamland, A.S. Adventure, Bel & Bo, Schoenen Torfs en Lola & Liza staat de Klarna-knop op de website. Ook kleppers als Bol.com, Zalando en H&M maken er gebruik van.

Conclusie

Zo goed als alle betaalapps zijn voor de eindgebruiker gratis. Betekent dat dat u uw telefoon moet volproppen met apps? Enige selectiviteit is wenselijk. De apps van uw huisbank en Payconiq verdienen absoluut een plaatsje. Maar of Apple Pay en Google Pay zo veel sneller en gemakkelijker zijn dan die goede oude bankkaart, daar kan je over discussiëren. Klarna lijkt wel erg handig voor fervente online shoppers. Bij Doccle, POM en Digiteal is de vraag hoeveel facturen u toegestuurd krijgt met zo’n QR-betaalcode erop. Gaat het om een handvol per jaar, dan is het allicht de moeite niet om daarvoor speciaal een app te installeren.

Uiteraard zijn er nog veel andere betaal- en fintechapps, maar vaak richten die zich op nichemarkten. Ease2Pay is specifiek bedoeld voor het betalen van tankbeurten en parkeertickets. Wise maakt het heel gemakkelijk (en goedkoop) om geld naar het buitenland te verzenden. Het Belgische Cake koppelt betalingen dan weer aan cashbackacties en promoties, en biedt gebruikers een overzicht van al hun rekeningen bij verschillende banken. Het zal vooral van uw situatie afhangen of zulke apps interessant zijn voor u.

PETITJEAN, F. Wegwijs in de jungle van betaalapps. De Tijd, 18 september 2021, 47.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo