Elektronisch betalen moet kunnen in elke winkel

Goed nieuws voor wie nooit cash op zak heeft: ten laatste begin volgend jaar zal u in elke winkel elektronisch kunnen betalen. Dat verplicht de federale regering. Al moet het niet per se met de traditionele bankkaart.

 

Consumenten betalen in ons land in zes op de tien gevallen cash, terwijl dat in Nederland maar een derde is, stelt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). “Dat heeft ook te maken met het feit dat het niet overal mogelijk is om elektronisch te betalen.” Bij elektronische betalingen is het ook moeilijker voor handelaars om te sjoemelen, en dus staat in Van Peteghems grote fraudebestrijdingsplan – dat deze week groen licht kreeg van de regering – de verplichting om minstens één manier van elektronisch betalen aan te bieden.

Dat hoeft niet per se met de kaart. Het kan ook met de smartphone, via platformen als Payconiq. De vrije keuze voor de handelaar was een uitdrukkelijke vraag van Unizo, dat de bestaande betaalterminals te duur vindt. Elektronisch betalen kan moeilijk worden voor winkels die met kleine bedragen werken, zoals bakkers. Maar Van Peteghem overlegt de komende weken nog met zelfstandigenorganisaties, bankenkoepel Febelfin en betaalplatformen. Tegen wanneer we ons brood met de kaart kunnen betalen? Ten laatste vanaf begin volgend jaar, klinkt het. “Maar voor alle duidelijkheid: ook cash blijft een geldig betaalmiddel. De consument moet gewoon de keuze hebben.”

ROELANDT, A. Elektronisch betalen moet kunnen in elke winkel. Het Laatste Nieuws, 10 juni 2021, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo