Met uw rosse centjes naar het goede doel

Vanaf 1 december verplichte afronding voor cashbetalingen
Door de afronding van cashbetalingen zullen de twee kleinste ‘rosse’ munten geleidelijk verdwijnen.

Wat betekent dat: alle cashbetalingen afronden?

Alle winkeliers en handelaars zijn vanaf 1 december wettelijk verplicht om bij elke cashbetaling het te betalen bedrag af te ronden naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent. Voor alle duidelijkheid: die afronding slaat niet op de prijzen van individuele producten, maar alleen op het totaalbedrag van een rekening, aan de kassa.

Concreet: als u in de winkel een aankoop doet voor (in totaal) 12,92 euro, moet de verkoper de rekening afronden naar 12,90 euro. Als u voor 22,88 euro koopt, zal u 22,90 euro moeten betalen.
Opgelet: voor digitale betalingen geldt er geen verplichting om af te ronden.

Waarom moet dit gebeuren?

De federale overheid heeft de afrondingsplicht ingevoerd omdat het gebruik van de kleinste muntstukjes, die van 1 en 2 eurocent, weinig efficiënt is. En omdat weinig mensen de muntjes ook echt gebruiken om te betalen.
Uit een enquête door de koepelfederatie van de bankensector, Febelfin, bij 1.042 Belgen komen twee grote ergernissen naar voren. Het duurt (te) lang om ermee te betalen en de ‘roskes’ benemen te veel plaats in de portefeuille.
Bovendien ligt de eigenlijke waarde van de twee kleinste muntstukken een stuk lager dan de kostprijs om ze te maken en te transporteren. Zo kost het de Nationale Bank van België 1,65 eurocent om een muntstukje van 1 eurocent te produceren. Voor een ‘rosse’ van 2 eurocent is dat 1,94 cent.

Worden de munten van 1 en 2 eurocent helemaal afgeschaft?

Neen. Zoiets kan alleen door de Europese Centrale Bank beslist worden – en die heeft dat (nog) niet gedaan. Tot nader order blijven de kleinste twee muntstukken bestaan, net als het ‘koperen’ stuk van 5 cent.
Officieel blijven de muntjes van 1 en 2 cent dus een wettelijk betaalmiddel. Ze verliezen hun waarde niet en u mag er nog altijd mee betalen, al zal uw bakker allicht niet blij zijn als u 230 muntjes van 1 eurocent meebrengt om een brood van 2,30 euro te betalen.
Omgekeerd mag uw bakker u ook wisselgeld blijven betalen in eurocentjes, voor minimaal 5 eurocent is dat dan, maar er is weinig kans dat zoiets nog vaak zal gebeuren. De handelaars zijn al jaren vragende partij om de muntjes van 1 en 2 eurocent van de markt te halen. Sinds oktober 2014 hadden ze al de toelating om bedragen af te ronden, op vrijwillige basis, en ze maakten daar massaal gebruik van.

Wat kunt u nog doen met uw pot vol rosse centjes?

‘Gebruik ze om een goed doel te steunen.’ Met die boodschap lanceren de handelsfederatie Comeos en de bankenfederatie Febelfin een campagne bij hun leden om rosse centjes in te zamelen, en te schenken aan een goed doel. In de supermarkten zouden de klanten ze bijvoorbeeld kwijt kunnen in grote potten aan de kassa’s.
Volgens de Febelfin-enquête is driekwart van de Belgen bereid aan zo’n campagne deel te nemen en heeft 37 procent eerder al centjes geschonken aan een goed doel.
Verschillende banken hebben al concrete inzamelprojecten lopen, zoals KBC met zijn ‘rospotactie’ voor Kom op tegen Kanker. Belfius werkt onder meer voor de Rode Neuzen Dag en Argenta voor de Warmste Week.

RASKING, J. Met uw rosse centjes naar het goede doel. De Standaard, 30 november 2019, E8
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo