INKOMEN, ARMOEDE EN SCHULDEN

IK HAD LIEVER WAT MEER GELD OVERGEHOUDEN OP HET LAATSTE VAN DE MAAND, ZODAT WE ALS KOPPEL OOK EENS LEUKE DINGEN KUNNEN DOEN. MET TWEE FULLTIME WERKEN EN HEEL JAAR LEUKE DINGEN MOETEN LATEN VOORBIJGAAN.


Sociaal netwerk

Meer dan acht op tien respondenten van de gezinsenquête heeft aangegeven dat ze (mede)eigenaar zijn van de gezinswoning. Respondenten met een herkomst buiten de EU, lager opgeleiden en gezinnen waar geen enkele van beide partners werkt, net als alleenstaande ouders geven beduidend minder vaak aan dat ze de gezinswoning bezitten. Ook respondenten jonger dan 35 jaar, respondenten met één kind en respondenten met een jongste kind jonger dan drie jaar geven verhoudingsgewijs iets minder vaak aan dat ze de gezinswoning bezitten.

15,00 % van de gezinnen doet beroep op één of andere inkomensvervangende uitkering (andere dan het pensioen):

  • 11,50 % van de gezinnen combineert een inkomen uit arbeid/vermogen met een uitkering
  • 4,60 % heeft wel een uitkering, maar verwerft zelf geen inkomen uit arbeid of vermogen.

 

Al het geld in één pot, of toch niet?

De enquête brengt ook in beeld in welke mate gezinnen in Vlaanderen hun individueel verworven inkomens anno 2016 samenleggen. Vier op vijf respondenten geeft aan dat ze hun hele inkomen bijdragen aan het gezinsinkomen. Het poolen van de individuele inkomens in een gemeenschappelijke pot neemt echter af bij de jongere generaties, met name bij de respondenten die ongehuwd samenwonen. Nog geen zes op tien van de ongehuwd samenwonende respondenten draagt zijn of haar gehele inkomen bij in het gezinsinkomen. De meeste overige respondenten houden minstens een deel van het eigen inkomen apart.

Komen gezinnen rond met hun inkomen?

Verder blijkt dat één op tien respondenten aangeeft dat ze moeilijk tot zeer moeilijk kunnen rondkomen met het totale beschikbare gezinsinkomen. Het cijfer verdubbelt echter wanneer het gaat om respondenten met een herkomst buiten de EU, respondenten met een diploma lager secundair onderwijs en verviervoudigt bij respondenten in gezinnen waar geen van beide partners werkt. Ook alleenstaande ouders geven vaker aan dat ze niet kunnen rondkomen.

Meer dan één op vijf respondenten geeft aan dat het gezin zich niet kan veroorloven om jaarlijks een week op vakantie te kunnen gaan. Bijna één op vijf respondenten zegt dat het gezin zich geen onverwachte uitgave van ongeveer 1.000 euro met eigen middelen kan betalen. De meest kwetsbare gezinnen zijn ook hier de gezinnen waarvan de respondent een herkomst heeft buiten de EU, lager opgeleiden, gezinnen waar geen van beide partners werkt en alleenstaande ouders. Zo geeft de helft van de respondenten met een herkomst buiten de EU aan dat ze geen onverwachte uitgave van 1.000 euro kunnen betalen met eigen middelen en bijna de helft van de alleenstaande ouders geeft aan niet jaarlijks een week op vakantie te kunnen gaan.

Schulden

Eén op tien gezinnen in Vlaanderen heeft problemen met het betalen van facturen. Driekwart van hen zegt dat het ‘twee maal of meer’ is voorgevallen dat ze facturen niet of niet op tijd kon betalen omwille van financiële redenen. Als we kijken naar de uitgavenposten, dan zien we dat gezinnen die problemen hebben met het betalen van facturen vooral facturen voor huishoudelijke uitgaven niet of niet op tijd konden betalen. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van de respondenten met achterstallige betalingen niet kon (of wilde) aangeven hoe groot het achterstallige bedrag is.

Tot slot willen we deze bijdrage tot slot afsluiten met de vaststelling dat ook het klassieke kostwinnersgezin anno 2016 vaak onvoldoende financiële draagkracht blijkt te genereren. Bijna één op vijf eenverdiener zegt dat het moeilijk tot zeer moeilijk is om rond te komen met het beschikbare gezinsinkomen (tegenover 3,6% van de tweeverdienergezinnen). Maar liefst één op drie respondenten in een eenverdienergezin kan jaarlijks niet met het gezin een week op vakantie gaan en bijna één op drie van de eenverdieners kan geen onverwachte uitgave van 1.000 euro betalen. Met twee uit werken gaan lijkt meer dan ooit noodzakelijk.

INKOMEN, ARMOEDE EN SCHULDEN. www.gezinsenquête.be. Geraadpleegd op 9 september 2019 via www.gezinsenquête.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo