Solvay-medewerkers worden mede-eigenaars

Ieder personeelslid van Solvay kan volgend jaar aandeelhouder van het bedrijf worden.

Met een aandelenplan wil Solvay de betrokkenheid van het personeel vergroten. ‘Elke medewerker of medewerkster kan zo deelgenoot worden in het succes van het bedrijf’, zegt Hervé Tiberghien, de chief people officer van de groep. ‘Als aandeelhouder zullen ze dichter betrokken zijn bij wat we doen.’ Door van medewerkers ook mede-eigenaars te maken, wil het bedrijf ‘superieure en duurzame’ waarde scheppen. ­Bovendien wordt gehoopt dat medewerkers die ook aandeelhouder zijn eerder geneigd zijn het bedrijf trouw te blijven. In ­tijden van toenemend personeelstekort is dat niet onbelangrijk. ‘Gelukkig is het verloop bij Solvay laag in vergelijking met sectorgenoten, en dat willen we graag zo houden.’

Tiberghien verwacht dat 15,00 tot 25,00 % van de 23.000 wereldwijde personeelsleden op het aanbod zullen ingaan. Geschat wordt dat zo’n 250.000 aandelen in handen komen van het personeel. Tegen een beurskoers van 100 euro komt dat neer op 25 miljoen euro, ongeveer 0,25 % van het volledige uitstaande aandelenkapitaal. ‘Niet zoveel’, erkent Tiberghien. Maar het is ook niet de bedoeling dat het personeel via het kapitaal een grote ­invloed gaat uitoefenen op het bedrijfsbeleid. ‘Daar hebben we het sociaal overleg voor.’

Concreet komen alle personeelsleden die een arbeidscontract hebben en zes maanden in dienst zijn, in aanmerking. Ze kunnen de aandelen 10,00 % lager dan de beurskoers kopen. Bovendien krijgen de medewerkers na twee jaar per drie aandelen die ze bezitten, een vierde aandeel gratis. De aandelen zijn dividend- en stemgerechtigd.

Betaling in schijven

Solvay beseft dat medewerkers uit westerse landen makkelijker geld opzij kunnen zetten om mee te doen dan personeelsleden in landen als Brazilië of Thailand, waar het bedrijf ook actief is. ‘Daarom bieden we de mogelijkheid om de aandelen in schijven te betalen’, zegt Tiberghien. ‘Wie elke maand een klein bedrag ­opzij kan zetten, kan op die ­manier ook aandeelhouder worden’. Zo’n regeling is tamelijk zeldzaam in het bedrijfsleven, voegt hij eraan toe.

Tiberghien, die een half jaar na ceo Ilham Kadri bij Solvay in dienst kwam, is trots op het personeelsbeleid dat Solvay voert. Eerder liet het bedrijf zich al opmerken door het betaald ouderschapsverlof wereldwijd op 16 weken te brengen, voor beide ouders. Ook streeft Solvay ernaar om binnen vier jaar bij het brede management evenveel mannen als vrouwen in dienst te hebben. Dat is een onderdeel van het ­diversiteitsbeleid. Verder is er een solidariteitsfonds dat onder meer gespijsd wordt door ­afdrachten van de top en dient om personeel in noodsituaties bij te staan. Het is bijvoorbeeld ­gebruikt na de overstromingen in Wallonië.

Solvay-medewerkers worden mede-eigenaars. De Standaard, 10 december 2021, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo