Ericsson betaalt hoge prijs in 5G-oorlog

Het Zweedse technologiebedrijf Ericsson is een van de grootste verliezers in de oorlog om 5G-netwerklicenties die woedt tussen China en het Westen. In het tweede kwartaal lagen de ­verkoopcijfers van Ericsson in China plots 300 miljoen ­dollar lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Die omzetduik was geen toeval, zei Börje Ekholm, de ceo van ­Ericsson, bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Ekholm verwees onomwonden naar de impact op zijn bedrijf door de beslissing van de Zweedse regering om de Chinese ­apparatuurgigant Huawei te verbieden mee te dingen naar de uitbouw van 5G-netwerken in Zweden.

De topman van Ericsson had het niet openlijk over ‘weerwraak’ door de politieke machthebbers in Peking, maar zijn boodschap was duidelijk: wij verliezen omzet ­omdat Zweden, in navolging van de Verenigde Staten, het Chinese Huawei uitsluit van de nieuwe 5G-netwerken. Ter ­herinnering: de ban tegen Huawei heeft alles te maken met de vrees dat de apparatuur van het Chinese bedrijf door het ­regime in Peking kan worden gebruikt voor spionage. ­Huawei heeft die aantijging altijd ontkend.

Bij de meest recente veiling van 5G-netwerklicenties door het staatsbedrijf China Mobile, goed voor 6 miljard dollar, werd amper 5,40 % toegewezen aan niet-Chinese bedrijven. Bij de vorige veiling, in 2020, was dat buitenlandse aandeel nog 11,00 %. De grootste stap achteruit was voor Ericsson, dat vorig jaar nog de volle 11,00 % aan buitenlands marktaandeel binnen rijfde, maar zijn aandeel nu zag teruggevallen tot 1,90, 00. Op de beurs van Stockholm kreeg het aandeel een flinke dreun. Toch noemde ceo Ekholm het resultaat al bij al nog ‘positief’. Lees: het had veel erger gekund, het had ook 0 procent kunnen zijn.

Minder diplomatisch ging het er aan toe in The Global Times, een krant die door de communistische partij van China gecontroleerd wordt. In een commentaar werd de slechte uitkomst van Ericsson in de 5G-veiling zonder verpinken gelinkt aan het Zweedse veto tegen Huawei. Dus toch weerwraak (vergeldingsargument).

Het zal u niet verbazen dat Huawei de grote slokop was in de veiling, met 60,50 % van de toegewezen contracten. Voor Huawei, de wereldwijde marktleider in 5G-apparatuur, komt het er na de afwijzing in het westen op aan om in thuisland China zo veel mogelijk uit te breiden. En om het Zweedse Ericsson, de nummer twee op de 5G-markt, zo weinig mogelijk van de Chinese markt te laten mee-eten.

Opvallend: het Finse Nokia kreeg 3,50 % van de veiling toegewezen. Dat is allicht geen toeval. In de Finse telecomwetgeving, die de overheid in Helsinki toelaat om in te grijpen tegen cyberveiligheidsrisico’s, worden China noch Huawei bij naam genoemd.

De ceo van Nokia, Pekka Lundmark, geeft ook openlijk toe dat de Finnen de voorbije maanden meer 5G-apparatuur hebben verkocht dan wanneer Huawei wel had mogen meedingen naar de contracten. Nokia heeft bijna de helft van alle potentiële deals ook effectief binnengehaald. De Zweden van Ericsson doen er daarover het zwijgen toe.

RASKING, J. Ericsson betaalt hoge prijs in 5G-oorlog. De Standaard, 5 augustus 2021, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo