Eén klik en de huur is betaald

Vandaag heb je geduld – soms véél geduld – nodig bij bankbetalingen. Er zit ernstige vertraging op betalingen die met een bankkaart of een overschrijving gebeuren. Tot enkele (werk)dagen zelfs. Maar daar wil de banksector komaf mee maken.

Internationaal groeit de interesse voor supersnelle betalingen – of instant payments – al langer, maar nog voor eind van dit jaar ondertekenen banken een overeenkomst die ze ook bij ons mogelijk maken, meldt Febelfin, de belangenorganisatie van de financiële sector in ons land.

Voor consumenten wordt het daardoor makkelijker om bijvoorbeeld een rekening in het café te delen, de taxi te betalen, een tweedehandsauto via een overboeking te betalen in plaats van contant geld, of urgente rekeningen zoals de huur, direct over te maken.

“In de context van de snelle evolutie van de digitale economie is de Belgische banksector zich bewust van de evolutie van de verwachtingen van hun klanten”, zegt Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin. “Vandaag werken we concreet aan documenten om instant payments mogelijk te maken. Die worden binnenkort door de Belgische banksector gevalideerd. Normaliter zou dat nog moeten gebeuren voor het einde van het jaar.”

Tegelijk bekijkt de sector ook de mogelijkheid om in de toekomst peer-to-peerbetalingen ‘instant’ te maken. “Vandaag bestaan er reeds andere mogelijkheden om na een restaurant-, café of filmbezoek peer-to-peerbetalingen te doen, met verschillende apps. Maar die betalingen verlopen momenteel nog via het gewone kaartschema. De begunstigde krijgt het bedrag dus niet onmiddellijk op zijn rekening.”

Vraag is: hoe veilig zijn dat soort betalingen? Bjorn Cumps van de Vlerick Business School: “Banken lossen daar niets over en het is ook moeilijk daar inzicht in te krijgen. Ik geef de jongste tijd heel wat presentaties aan banken rond innovatie, maar als het over veiligheid gaat, blijven de lippen op elkaar. Toch denk ik dat ze daar werk van maken. Veiligheid is een belangrijke troef voor de banksector, zeker als ze het hoofd moeten bieden aan nieuwe concurrenten uit onder meer Silicon Valley.”

Isabelle Marchand houdt het bondig: “De veiligheid is gegarandeerd door de ‘Payments Services Richtlijn 2’, de bestaande Europese regelgeving voor betaalverkeer (die onlangs goedgekeurd werd, DSO).”

Waarom de banksector daar werk van maakt? “Omdat onze klanten en de maatschappij dat verwachten”, antwoordt Isabelle Marchand. Maar het antwoord is ongetwijfeld ook te zoeken bij de concurrentie uit Silicon Valley en start-ups in ‘fintech’, financiële technologie, zegt Bjorn Cumps.

Apple, Google, Facebook: ze hebben allen alternatieven bedacht voor de klassieke betalingen met een bankkaart. Sinds mei van dit jaar kunnen vrienden op Facebook elkaar via messenger betalen, zonder dat je een app moet openenen. Het overmaken van geld verloopt even snel en gemakkelijk als het doorsturen van een foto via messenger. Het systeem werkt wel enkel met een debetkaart uitgegeven door een Amerikaanse bank.

“Op vlak van betalingsverkeer zit er de komende jaren heel wat innovatie aan te komen. De banken voelen de druk van bedrijven uit Silicon Valley en financiële start-ups. Ongetwijfeld speelt dit mee in deze beslissing. Want laten we eerlijk zijn: supersnelle betalingen konden er enkele jaren geleden al zijn.”

SOENENS, D.  Eén klik en de huur is betaald. De Morgen, 2015-11_24, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo