mens en samenleving logo

Minder eieren voor je geld

Voor wie graag een eitje eet, wordt het op eieren lopen. Eieren zijn de voorbije twee maanden fors duurder geworden.

Op de eiermarkt voor de groothandel in Kruisem – de richtinggevende veiling – betaal je voor 100 bruine scharreleieren 14,13 euro. Begin september was dat nog maar 9,76 euro – de prijs steeg met 46 %. Bij witte eieren uit verrijkte kooien is de stijging nog groter: +60 % sinds september.

Wat is er aan de hand?

Annabelle Vanhaecke is de sectorvoorzitter van de ‘leg’afdeling bij de Landsbond Pluimvee: “Je moet een onderscheid maken tussen tafeleieren, die je in de winkel koopt, en industrie-eieren. Tafeleieren zijn allemaal scharreleieren, terwijl industrie-eieren uit verrijkte kooien komen. Die industrieeieren zijn voor een internationale markt omdat ze verpoederd worden tot ingrediënten voor de voedingsindustrie. Vooral vanuit de VS is de vraag naar dat poeder groot, omdat de vogelgriep daar hard heeft toegeslagen, waardoor ze er nu veel minder leghennen hebben”. Vanhaecke schat dat zo’n 35 % van de eierproductie in Vlaanderen voor de industrie bestemd is. “Normaal zijn industrieeieren een pak goedkoper dan meer lokaal geteelde scharreleieren, maar door de hoge vraag vanuit de industrie steeg de prijs zelfs boven die van scharreleieren, waardoor die ook snel duurder werden.”

Strengere wetgeving

Volgens Vanhaecke is er nog een belangrijke oorzaak waarom scharreleieren snel duurder worden: een gebrek aan leghennen. “Vroeger produceerde België meer eieren dan alle Belgen konden opeten. Sinds een jaar of vijf is dat niet meer het geval”, zegt Vanhaecke. “De wetgeving rond dierenwelzijn en stikstof is heel streng geworden. Het is heel moeilijk om nog een vergunning te bekomen voor een nieuwe stal voor leghennen. Tegelijkertijd stoppen oudere pluimveehouders ermee.”

Ze verwijst ook naar de situatie in Nederland, een heel belangrijke speler voor de productie van eieren. “Tegen het einde van het jaar verdwijnen er daar 3,5 miljoen leghennen”, wat bijna 3,5 miljoen eieren minder per dag betekent. Om het teveel aan stikstof aan te pakken, deelt de Nederlandse regering premies uit aan boeren die hun kippenstallen sluiten.

De eierprijs zit wel nog niet aan de recordniveaus van 2022 – het jaar van de voedselinflatie – maar de prijzen gaan wel weer die richting uit. Voor biologische eieren zitten de prijzen wel al op een piek.

Bij de Boerenbond willen ze de situatie niet dramatiseren. “Er zullen geen tekorten aan eieren in de winkels ontstaan”, verzekert woordvoerder Tessa De Prins. “De piek is in zicht. Er speelt ook een seizoenseffect. De prijzen voor eieren stijgen altijd in de aanloop naar de kerstperiode, omdat de voedingsindustrie dan volop zoetigheden maakt. Nadien zakken de prijzen om dan weer te stijgen rond Pasen.”

Voor de pluimveehouders met leghennen breken interessante tijden aan: de prijs voor hun eieren is hoog, terwijl de graanprijzen voor het veevoer vrij laag staan. Vanhaecke: “Het gevolg van dat alles is dat er steeds meer eieren uit Oost-Europa komen, waar de regels voor milieu- en dierenwelzijn veel soepeler zijn. We leggen strenge eisen op aan onze boeren, maar niet aan de producten die hier op tafel komen.”

DECOCK, S. Minder eieren voor je geld. De Standaard, 19 november 2024, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers