Met opgeheven hoofd en meer zelfliefde de zomer in? Het kan. Vijf weken lang geeft psychologe en personal trainer Gudrun Hespel, bekend van ‘Kamp Waes’, op billie.be tips uit haar boek Genoeg, waarin ze de strijd aanbindt tegen het hardnekkige schoonheidsideaal. Want jawel, jezelf accepteren kun je leren. Vandaag: besef dat je in een gefilterde werkelijkheid leeft, en doe er wat aan. “Als je naar de winkel gaat, zie je dat mensen er helemaal niet allemaal uitzien als de cast van ‘Emily in Paris’.”
“We scrollen, kijken naar Netflix, naar tv, we zien overal marketingboodschappen … tegenwoordig spenderen mensen meer uren met kijken naar een virtuele realiteit dan in de echte wereld. Want als je naar de winkel gaat, dan zie je dat mensen er helemaal niet alleen maar uitzien als de cast van Emily in Paris of Sex and the city. Je moet maar op sociale media kijken en je wordt overspoeld met perfecte plaatjes. Het is letterlijk overal. Tiktok heeft kunstmatige filters die AI gebruiken om je een perfect uiterlijk te geven. Donkere wenkbrauwen, dikke lippen, een strakke kaaklijn … Terwijl we weten dat de impact van zulke filters op het zelfbeeld van gebruikers desastreus is. Zelfs als we weten dat ze gebruikt worden, zo blijkt uit onderzoek.”
“Op het moment dat filters geïntroduceerd werden op Instagram, was er eentje waardoor je veel bruiner en egaler werd. Een uitkomst voor een bleekscheet zoals ik. Maar meteen begon ik complimenten te krijgen, dat ik straalde en mijn huid er zo goed uitzag. En ik dacht: thank you, but it’s not real. Ik merkte dat hoe meer ik die filters ging gebruiken, hoe meer ik teleurgesteld was in mijn echte spiegelbeeld. Na een tijd begin je te denken dat die continu gefilterde versie van jezelf echt een betere versie van jou is. Je wordt nog onzekerder, gaat meer filters gebruiken … Zelf merkte ik dat ik ineens niet meer buiten durfde zonder make-up aan te doen, omdat ik onzeker was over mijn huid.”
“Wees je dus bewust van die gefilterde realiteit en wat het met je hoofd doet. Creëer ook een positieve omgeving online. Toen ik een tijd heel erg worstelde met acne, ben ik bewust op zoek gegaan naar skin positive influencers omdat ik me zo minder alleen voelde. Heb jij het moeilijk met je lichaam? Kijk dan goed na wie je volgt en stel je de vraag of die mensen je gevoel versterken of je een beter gevoel over jezelf geven. Triggeren beelden van sixpacks of fitfluencers jou, stop dan met hen te volgen. Dat geldt trouwens ook voor mij: ik probeer heel bewust om te gaan met wat ik post, en ik gebruik ook geen filters meer, maar ik blijf een fervent sporter. Vind je dat moeilijk, ontvolg me dan!”
“Creëer ook online een positieve omgeving”: zoveel impact hebben filters op je zelfbeeld. Het Nieuwsblad, 5 juni 2024.