Daar is de dure maand september weer: met deze tips hou je schooluitgaven onder controle

Volgende week start het nieuwe schooljaar en als je kinderen hebt, zal je al wel gemerkt hebben dat ook de prijzen voor schoolspullen stijgen. Toch zijn er heel wat manieren om het budget daarvoor zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Budgetexperts Sara Van Wesenbeeck en Mikâil Ilgazoglu van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) geven tips. 

Betrek je kinderen erbij

Een eerste tip is alvast: betrek je kinderen erbij. “Kinderen mogen gerust weten dat het leven duurder is geworden, dat moet je niet voor hen verbergen”, zegt Sara Van Wesenbeeck die ook in Het Nieuwsblad al tips gaf voor budgetbeheer. “Je kan hen zeker vertellen dat je dit jaar minder geld kan besteden. Wat ik al jaren predik, is ook: begin eraan. Elke dag dat je niets doet, ben je geld aan het verliezen.”

Ook Mikâil Ilgazoglu, gespecialiseerd in budget- en schuldhulpverlening bij CAW Oost-Brabant, benadrukt het belang van een echte financiële planning voor het hele jaar. “In de maand september, traditioneel een “moeilijkere maand” voor veel mensen, is het vaak een kwestie van prioriteiten stellen, keuzes maken en op andere vlakken een aantal offers maken. Misschien moet je iets minder op restaurant gaan, een andere grotere aankoop uitstellen tot oktober of november of daarvoor wachten op je eindejaarspremie.”

Enkele praktische tips om met een beperkt(er) budget aan de slag te gaan:

  • Overleg met je kinderen over wat er eventueel hergebruikt kan worden. Misschien kan die boekentas nog een jaar extra mee of kunnen broers en zussen spullen aan elkaar doorgeven?
  • Start dus met een inventaris van wat je nog in huis hebt en maak dan een boodschappenlijstje met wat je écht nodig hebt. Hou je bij het winkelen ook aan die lijst.
  • Spreek een maximumbudget af en laat je kinderen binnen dat budget spullen kopen. Op die manier worden ze actief betrokken en beseffen ze dat geld niet aan de bomen groeit.
  • Ga eens naar de tweedehandswinkel of vergelijk in ieder geval prijzen. “Middenklassegezinnen hebben vaak nog niet de reflex om prijzen te vergelijken of eventueel via Facebookgroepen op zoek te gaan naar spullen voor een kleinere prijs”, zegt Ilgazoglu.
  • Denk na over een groepsaankoop. Stap samen met andere ouders naar de winkel en vraag korting bij een grotere hoeveelheid spullen die je samen aankoopt.
  • Praat vooraf met de dienst facturatie van de school of de zorgleerkracht al over een afbetalingsplan. “Als het moeilijk is om in het secundair onderwijs 200 of 300 euro in 1 keer te betalen, wees dan niet beschaamd om hier naar te vragen”, zegt Ilgazoglu. “Vraag of je de aankoop in stukken mag betalen. Wees eerlijk en voer het afbetalingsplan correct uit. Volgen er dan nog eens zware facturen, dan ga je makkelijker een nieuw afbetalingsplan krijgen.”

Van Wesenbeeck heeft ook nog een relatief eenvoudige tip om het komende schooljaar goedkoper te maken. “Maak voor iedereen van het gezin een lunchpakket en geef tussendoortjes mee. We hebben allemaal een druk leven en gaan al eens snel een broodje kopen, maar als je ’s morgens een klein beetje extra tijd neemt, kan je als gezin van 4 gemakkelijk 1.200 euro per jaar besparen.”

Sparen

In september kan je volgens Ilgazoglu sowieso ook iets creatiever omspringen met je budget voor eten en drinken. “Koop even wat minder dure producten of minder merkproducten (als je dat normaal gezien doet), daardoor kan je op die financiële post ook al iets winnen.”

En Ilgazoglu heeft nog een gouden tip voor het volgende (school)jaar. “Mensen vergeten het vaak, maar voor al je jaarlijkse kosten (afrekening energie, verkeersbelasting,… ) zou je in principe de reflex moeten hebben om elke maand een bedrag te parkeren op een speciale spaarrekening die enkel daarvoor dient. Wanneer je die facturen dan moet betalen, staat dat geld al gewoon op die rekening en staat het los van je lopende kosten.”

BEKIJK – “Er zal ergens op bespaard moeten worden”: Ouders en scholen maken zich zorgen bij de start van het nieuwe schooljaar.

MAEREVOET, E. Daar is de dure maand september weer: met deze tips hou je schooluitgaven onder controle. vrt.be, 26 augustus 2022. Geraadpleegd op 29 augustus 2022 via vrt.be.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo