Onbekend blijft vaak onbemind: ontdek hier meer over diversiteit en integratie in jouw gemeente

Bijna 1 op de 3 Vlamingen vindt dat er te veel mensen met een verschillende herkomst in hun gemeente wonen. 7 op de 10 Vlamingen zeggen vrijwel nooit een praatje met hen te slaan. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. VRT NWS dook in de cijfers die het Agentschap Binnenlands Bestuur recent bundelde in de Lokale Integratiescan. Zoek hieronder jouw gemeente om de situatie in je buurt te bekijken.

Hoe kijkt jouw gemeente naar mensen met een andere herkomst?


Vind jij dat mensen met een verschillende herkomst goed samenleven in je gemeente of stad? Wonen er te veel mensen met een verschillende herkomst in je gemeente? Of is hun aanwezigheid net een verrijking? En hoe zou je het vinden om buren te hebben met een verschillende herkomst?

Onder andere deze vragen kregen 150.000 Vlamingen voorgeschoteld tijdens een grote enquête van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Op de kaart hierboven zie je de antwoorden per gemeente. Aan de hand van 6 vragen kregen de gemeenten een score die de kleur op de kaart bepaalt. Hoe meer oranje een gebied kleurt, hoe positiever er op de vragen werd geantwoord. Zoek je gemeente in de zoekbalk boven de kaart om meer details te krijgen.

Onbekend, onbemind

Bijna 1 op de 3 Vlamingen (31,00 %) vindt dat er te veel mensen met een verschillende herkomst in hun gemeente wonen. Nagenoeg een kwart (23,00 %) zou bovendien liever geen buren hebben met een andere achtergrond. Anderzijds zeggen 7 op de 10 Vlamingen (69,00 %) bijna nooit een praatje te maken met mensen die een andere achtergrond hebben .

Dat is trouwens niet anders in de centrumsteden. Ook daar zegt maar 1 op de 5 Vlamingen regelmatig zo’n contact te hebben. En ook op het werk wordt die barrière vaak niet doorbroken: 4 op de 10 Vlamingen (43,00 %) zeggen geen nauwe collega’s te hebben met een andere herkomst. Niet onlogisch: 6 op de 10 Vlamingen (58,00 %) vinden het dan ook zinvol om meer activiteiten te organiseren waarbij mensen met een verschillende herkomst elkaar leren kennen.

Het valt op dat stedelijke gebieden zoals Gent en Leuven in het algemeen een positievere houding aannemen. Regio’s als het Waasland, de Denderstreek en hartje West-Vlaanderen zijn dan weer negatiever. Nochtans zijn dat – relatief gezien – niet altijd de regio’s met de grootste diversiteit. Dat toont de kaart hieronder.

Hoe divers is jouw gemeente?

De laatste tien jaar steeg het aandeel van mensen met een buitenlandse herkomst in Vlaanderen van 17,00  naar 24,00 %. In Brussel ligt dat aandeel uiteraard veel hoger, en steeg dat tussen 2011 en 2021 van 66,00 naar 75,00 %. Daarnaast kleuren ook de grensgebieden met Nederland, Frankrijk en Luxemburg donkerder, en zijn steden als Antwerpen, Genk, Bergen, Charleroi en Luik een stuk diverser.

Let wel, er wordt een brede definitie gebruikt van “buitenlandse herkomst”. Je zal tot deze groep worden gerekend als minstens één van je ouders, of jijzelf een andere nationaliteit als eerst geregistreerde nationaliteit hebben. Het is dus mogelijk dat je in deze groep belandt, hoewel je jezelf niet in de benaming herkent. Een onderverdeling met meer details vind je dan ook via de zoekbalk boven de kaart.

Waar komen deze gegevens vandaan?

De eerste kaart werd gemaakt met gegevens van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur. Hun bevraging gebeurde in september en oktober 2020. In elke gemeente werd een groep bevraagd tussen 17 en 85 jaar oud die representatief is voor de rest van de gemeente op vlak van leeftijd en geslacht. Het is de bedoeling om in de toekomst ook voor Brussel gegevens over integratie te bundelen.

Resultaten uit een enquête zijn altijd een benadering. De werkelijke standpunten van een gemeente kunnen dus een paar procentpunten afwijken van de resultaten hierboven. Gemeenten vergelijken waarvan de resultaten heel dicht bijeen liggen, is dan ook niet terecht. Meer over die foutenmarge vind je hier. Wil je nog meer cijfers over je gemeente? Die vind je hier terug.

De tweede kaart werd gemaakt met gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel, dat werkt met informatie uit het Rijksregister. Meer daarover vind je hier.

SANTENS, T. Onbekend blijft vaak onbemind: ontdek hier meer over diversiteit en integratie in jouw gemeente. www.vrt.be, 8 januari 2022. Geraadpleegd op 9 januari 2022 via www.vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo