Voor de Vlaming kan er nog wel een abonnement bij

Wie zich op Disney+ abonneert, laat zijn Netflix-abonnement niet vallen. Vlamingen zijn nog altijd bereid om er een extra streamingdienst bij te nemen, blijkt uit nieuw onderzoek.12 euro per maand voor een standaardabonnement op Netflix. Dan kun je Lupinen Bridgerton kijken, maar voor Mare of Easttown heb je Streamz nodig – nog eens maandelijks 12 euro. Loki zit dan weer ­exclusief op Disney+ (9 euro per maand). En het wordt er niet ­simpeler – of goedkoper – op. Is de grens stilaan bereikt? Het misschien wat verrassende antwoord, zegt Tom Evens van de onderzoeksgroep Imec/MICT aan de UGent, luidt ‘neen’.

De onderzoeksgroep ondervroeg een duizendtal Vlamingen tussen 25 en 50 jaar. Gemiddeld heeft de Vlaming in die leeftijdsgroep 2,1 video-abonnementen, het tv-abonnement meegerekend. Maar er zijn heel wat uitschieters: 7,00 % heeft inmiddels vier abonnementen en 3,60 % zelfs vijf of meer.

Netflix is veruit de populairste dienst. 58,00 % van de ondervraagden heeft er toegang toe. Disney+, nog geen jaar op de markt bij ons, zit intussen al aan 20,00 %. Streamz is derde op een respectabele afstand: 10,00 %. Apple TV (5,00 %) en Amazon Prime (4,00 %) blijven klein.

Kabel doorknippen

Nochtans hoor je al enkele jaren vertellen dat de consument het gehad heeft met al die abonnementen: er zou sprake zijn van subscription fatigue, of abonnementenmoeheid. Het gaat al lang niet meer alleen over video. Ook muziek (Spotify) en andere vormen van entertainment, zoals gaming, evolueren steeds meer naar abonnementsformules die de leveranciers vaste inkomsten opleveren. Maar al die maandelijkse betalingen nemen een steeds groter deel van ons budget in.

Toch valt van abonnementenmoeheid in Vlaanderen voorlopig weinig te merken, zegt Evens. Slechts 6,00 % heeft het afgelopen jaar het ene abonnement opgezegd om er een ander te nemen. ‘We zitten nog in een “stapelfase”, waarbij we extra diensten opstapelen.’ Wie in het afgelopen jaar een nieuw abonnement nam, deed dat vooral op Disney+ en, opvallend genoeg, bijna even vaak op Netflix. Dat laatste wint dus nog altijd flink wat nieuwe kijkers, al valt uit de ­cijfers niet af te leiden hoeveel er in tussentijd weer afhaken.

Verreweg de meeste streamingabonnees houden ook nog vast aan hun traditionele tv-abonnement. Al is er toch een groep van 12,00 % die dat tv-abonnement liet vallen, een groep die cord cutters wordt genoemd, omdat ze de tv-kabel symbolisch doorknippen.

Hoop voor Streamz

We hebben er natuurlijk een hoogst ongewoon jaar op zitten. Intussen zijn er weer meer alternatieve vormen van entertainment buitenshuis. Zal de Vlaming alsnog snoeien in zijn abonnementen om tijd of geld te sparen? Evens verwacht van niet, omdat de Vlaming nog relatief weinig abonnementen heeft in vergelijking met andere landen. ‘In Frankrijk en Duitsland zie je het aantal streamingabonnementen nog jaarlijks stijgen.’

Waar ligt dan de bovengrens? ‘Er kunnen er zeker nog bij’, meent Evens. Een gemiddeld Amerikaans gezin heeft negen digitale abonnementen, waaronder vier videostreamingdiensten, twee muziekdiensten en drie diensten voor ­gaming. Dat bleek uit een recent onderzoek van Deloitte. In de VS is de voorgeschiedenis weliswaar ­anders: kabeltelevisie kan er makkelijk 100 dollar per maand kosten. En, stelde Deloitte vast: de Amerikaan ondervindt met die negen abonnementen wél al behoorlijk wat subscription fatigue.

Het is hoe dan ook een sprankeltje hoop voor Streamz. De streamingdienst, die eigendom is van DPG Media en Telenet, heeft vorige herfst zijn start een beetje gemist. Hoewel het vertrok van een stevige basis – de ruim 400.000 abonnees op voorganger Play/Play More van Telenet – en mocht rekenen op de steun van alle grote Vlaamse zenders die eigen series toevoegden aan het aanbod, kon het in volle lockdown maar weinig groeien. Door de bliksemstart van Disney zakte het zelfs naar de derde plaats. Maar de markt zit volgens de UGent-onderzoekers nog niet vol.

Ook voor andere nieuwkomers zou er nog wat ruimte kunnen zijn. Er zitten er al een aantal in de wachtzaal. HBO Max komt voorlopig niet naar ons land. Het tekende onlangs nog een nieuwe overeenkomst met Streamz, dat zich zo verzekerde van populaire series als Mare of Easttown. Maar wat de Europese en Belgische plannen zijn van Peacock (NBCUniversal), Paramount+ (ViacomCBS) of Britbox (BBC), moet nog blijken. En of de Vlaming die er nog zonder morren bij kan stapelen.

DECKMYN, D. Voor de Vlaming kan er nog wel een abonnement bij. De Standaard, 14 juli 2021, DS2 — 5.

E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo