‘Belgische telecomtarieven zijn peperduur’

De tarieven om te bellen, surfen en tv-kijken liggen in België bijna altijd hoger dan elders in Europa. Alleen meer concurrentie op de telecommarkt kan de prijzen verlagen, meent Test Aankoop.

Surfen is in onze buurlanden gemiddeld 30,00 % goedkoper dan bij ons. In Portugal is de prijs van een ‘internet only’-abonnement zelfs 87,00 % lager dan in België. Het tarief voor een 3play-pakket (een bundel van internet, tv en telefonie) bedraagt in België gemiddeld 73 euro per maand, dat is 32,00 % duurder dan in Duitsland en zelfs 59,00 % duurder dan in Frankrijk. En bij de populaire familiebundels (4play-pakket met internet, tv, vaste telefoon en mobiel abonnement) betaalt een Belgisch gezin per maand gemiddeld 98 euro voor twee simkaarten, dat is meer dan in de meeste Europese landen, al zijn Nederland en Duitsland in dit marktsegment nog enkele euro’s duurder.

Het zijn enkele voorbeelden uit een vergelijkende studie, uit­gevoerd door de consumenten­organisatie Test Aankoop, tussen de Belgische telecomprijzen en die in zeven Europese landen. Volgens Test Aankoop valt hieruit maar één grote conclusie te trekken: België is een ‘peperduur’ telecomland.

Familiebundels

Rapporten van de Belgische telecomwaakhond, het BIPT, en de ­Europese Commissie leverden eerder al bewijzen van de hoge Belgische telecomtarieven. Toch vallen er kanttekeningen te maken.

Zo leert de meest recente tarievenvergelijking van het BIPT, tussen de Belgische telecombedrijven onderling, dat prijsgemiddelden maar een deel van het verhaal vertellen. Het loont om de tarieven van de verschillende operatoren te vergelijken. Een voorbeeld: bij een stand alone internetabonnement met een hoog gebruik (minimale snelheid van 100 Mbps) kan u 37,75 euro per maand winnen door voor de goedkoopste aanbieding op de markt te kiezen. Of nog: het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste operator van een klassiek triple-playaanbod bedraagt 114 euro per jaar.

Maar de prijs is niet alleenzaligmakend. Ook de productinhoud telt. Zo wijst het BIPT erop dat goedkope internetabonnementen in ons land vaak gepaard gaan met een strikt gelimiteerd datavolume (100 tot 200 GB) ‘wat elders in Europa doorgaans niet het geval is’.

De dure Belgische familiebundels (zoals het Wigo-pakket van ­Telenet) zijn dan weer om een andere reden problematisch, stelde een recent BIPT-rapport. ‘Hoe meer telecomdiensten in één bundel zijn verzameld, hoe minder de klant geneigd is om nog van operator te veranderen.’ De bundels houden hun klanten ‘gevangen’.

Vierde speler

Meer concurrentie is nochtans de sleutel voor lagere prijzen, meent Test Aankoop. De organisatie ­verheugt zich over de komst van de ­Nederlandse mobiele operator Youfone, via het netwerk van Proximus.

Belangrijker wordt de veiling van de 5G-licenties, allicht in de loop van 2022. Mogelijk houdt die de intrede in van een vierde netwerkoperator: Cegeka/Citymesh. ‘Zo’n vierde speler lijkt ons noodzakelijk met het oog op lagere prijzen voor de consument’, zegt woordvoerder van Test Aankoop, Simon November.

Het BIPT liet al berekenen dat er in dat scenario op korte termijn een prijsverlaging te verwachten valt van 10,00 tot 15,00 %.

RASKING, J. ‘Belgische telecomtarieven zijn peperduur’. De Standaard, 25 juni 2021, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo