Kleine aankopen van buiten EU duurder

Wie al eens kleinigheden koopt op websites van buiten de Europese Unie, zal vanaf 1 juli meer geld kwijt zijn.
De Europese regels bepalen dat de btw-vrijstelling voor online aankopen tot 22 euro dan vervalt. Soms zal de klant bij levering moeten bijbetalen.

Vanaf 1 juli zal btw aangerekend worden op alle aankopen bij buitenlandse webwinkels van goederen die zich buiten de EU bevinden, meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). De verkopers zullen voor alle goederen een elektronische douaneaangifte moeten indienen.

De consumenten zullen bij de pinken moeten blijven: er zal immers een verschil zijn tussen webwinkels die geregistreerd staan en webwinkels die niet geregistreerd staan.

Niet geregistreerd

Bij die laatste groep zal de btw niet verrekend worden bij de aankoop. De koerierdienst, bijvoorbeeld Bpost of PostNL, zal de btw dan in rekening brengen en doorstorten aan de fiscus. De ­koper zal dan moeten bijbetalen aan de koerier. De koerierdienst kan op zijn beurt kosten aanrekenen voor die dienstverlening.

Factuur

Om te weten of een verkoper ­geregistreerd is, zal de consument moeten nagaan of er btw in rekening is gebracht. Dat kan op de factuur. De meeste grote spelers zouden meestappen in het systeem van geregistreerde webwinkels en de btw dus onmiddellijk bij de aankoop laten betalen.

Kleine aankopen van buiten EU duurder. De Standaard, 7 mei 2021, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo