Jongeren en hun ondernemingen gaan viraal op TikTok: “Opeens had mijn video 150.000 views, bestellingen liepen binnen”

Vlaamse jongeren die op het internet viraal gaan met hun eigen mini-onderneming: het kan dankzij videoplatform TikTok.
Mariama (17) en Jana (22) baten elk zo’n “small business” uit via de populaire socialemedia-app. “TikTok is mijn etalage en de perfecte marketingtool om snel nieuwe klanten te bereiken”, klinkt het. Hoe zijn deze jonge vrouwen begonnen met hun eigen zaakje en hoe zetten ze TikTok daar precies voor in?

BEKIJK hier het verhaal van Mariama (17) en Jana (22). De jonge dames hebben tijdens de eerste lockdown een eigen bedrijfje opgestart en promoten hun producten via TikTok-filmpjes die viraal gaan .

Beide jonge vrouwen zijn dus een hit op het platform en zien in sneltempo bestellingen uit vooral eigen land en Nederland binnenkomen. En Jana en Mariama zijn zeker niet de enige. Je kan op TikTok eindeloos blijven scrollen door video’s van Vlaamse verkopers. Wanneer we de populairste hashtag #smallbusinessbelgium bekijken, zien we dat de video’s met die hashtag al door meer dan 735.000 gebruikers bekeken zijn.

Goed medium

“Het businessmodel van die mini-ondernemingen bestaat uit een lage opstartkost waarmee ze grondstoffen aankopen om zelf iets te maken” legt Vincent Buyssens, digitaal strateeg bij Voidwalker en Thomas More Hogeschool, uit. “De producten die ze maken brengen ze in beeld via TikTok-filmpjes. TikTok is een heel goed medium om aan brand awareness te doen. Op enkele dagen of weken tijd kan je door goed in te spelen op het algoritme duizenden mensen bereiken en zo snel bestellingen ontvangen. Zolang TikTok haar algoritme niet verandert, kunnen bedrijven het blijven gebruiken als gratis, snelle marketingtool.”

Student-ondernemer

Maar wat verdien je als jonge ondernemer nu via zo’n platform als TikTok? Als student-ondernemer vertelt Jana dat ze goede zaken doet: “Met dit statuut kan je maximum 7.000 euro per jaar verdienen. Dankzij TikTok komen er veel bestellingen binnen en heb ik ook al wat investeringen kunnen doen zoals een extra borduurmachine kopen.” Ook Mariama stelt dat ze er best goed aan verdient en zo meer producten kan maken. ” De eerste twee maanden verkocht ik slechts één kleur van lipgloss, maar nu heb ik er ondertussen al 15.”

Jana en Mariama dromen ervan om van hun mini-onderneming later hun hoofdberoep maken. “Ik wil nu blijven groeien en hoop dat je mijn beautyproducten ooit in een winkel zal kunnen kopen”, glundert Mariama. “Ik wil mensen blijven helpen met het vinden van toffe cadeautjes”, besluit ook Jana. “Een eigen winkel waar mensen een trui of ander product volledig op maat bij mij kunnen bestellen, dat zou echt de max zijn.”

OLBRECHTS, A. Jongeren en hun ondernemingen gaan viraal op TikTok: “Opeens had mijn video 150.000 views, bestellingen liepen binnen”. vrt.be, 13 mei 2021. Geraadpleegd op 15 mei 2021 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo