Bol.com grootste winnaar van lockdown

Door corona kocht de Belg massaal meer online. Maar ondanks een explosie van het aantal Belgische webwinkels is de grote winnaar het Nederlandse Bol.com.

Door de lockdown en de massale verschuiving richting e-commerce kwamen er het afgelopen jaar bijna 20.000 Belgische webwinkels bij, zegt de handelsfederatie Comeos. Er zijn nu bijna 50.000 webwinkels waarvoor een Belgisch btw-nummer bestaat. Maar het zijn de grote platformen die de omzet binnenhalen. De vijf grootste spelers ­waren in 2019 al goed voor bijna 30,00 % van de omzet. Afgelopen jaar gaf de Belg 36,00 % meer online uit, en opnieuw profiteerden de groten daarvan het meest.

Bol.com zag tijdens de eerste lockdown (16 maart tot 26 april 2020) zijn omzet met 180,00 % stijgen. Ook tijdens de versoepeling in mei 2020 was er nog een plus van 80,00 %. Die cijfers komen van ING, dat zich baseert op onlinebetalingen in die periode. Ook Amazon en Zalando deden het goed. Waar Bol.com de winkel is geworden van de Vlamingen, is dat voor Franstalig België Amazon. ­Zalando ligt inzake naamsbekendheid achterop.

De zwaarste klappen vielen bij de niet-essentiële winkels. Afgelopen jaar kocht maar één Belg op de drie kleding in fysieke winkels. De sector kreeg vorig jaar met twee lockdowns te maken. Er was sprake van een belangrijke verschuiving naar de onlinewinkel, maar voor de mode werkte dat maar ­gedeeltelijk. ‘Veel aankopen werden gewoon uitgesteld’, zegt Wim Van Edom, economist bij Comeos. In 2020 ging ook de grootste Belgische modeverkoper, FNG, failliet.

Hello Fresh

Het aantal productcategorieën dat hoofdzakelijk online wordt ­gekocht, nam in belangrijke mate toe. Dat stelt de uitbaters van fysieke winkels voor een grote uitdaging. Maar volgens Van Edom is het voor de Belgische retailers nog niet te laat om zich te herpakken. ‘De onlineverkoop zal de komende ­jaren blijven groeien. De kansen schuilen in een omnichannel-aanpak.’ Daarbij zijn de fysieke winkel en webwinkel geïntegreerd.

Voeding, doe-het-zelfgereedschap, tuinmeubelen, brillen en ­auto’s en fietsen worden nog overwegend via fysieke winkels verkocht. Maar ook dat is aan het verschuiven. Waar voeding en drank nog voor 91,00 %  via de fysieke winkel gekocht zouden worden, ziet Comeos toch al hele niches verloren gaan. ‘Het segment van de maaltijdboxen kent een explosieve groei. Afgelopen jaar is het budget dat men besteedt aan maaltijdboxen maal drie gegaan. Belgen ­geven er nu per maand 47,7 miljoen euro aan uit. Helaas is het ook daar een buitenlandse groep (Hello Fresh) die de marktleider is.’

Volgens Van Edom heeft dat vergaande gevolgen. Niet alleen kunnen de supermarkten daardoor minder voedingswaren verkopen, maar Hello Fresh zou ook vooral Nederlandse producten aanbieden. Op die manier is zowel de ­retail als de voedings­industrie en de landbouw verliezende partij. De Belgische retailsector kent al jaren nauwelijks groei, in tegenstelling tot de buurlanden, zegt Van Edom. Dat zou komen doordat steeds meer Belgen inkopen bij de buren, zowel via grensaankopen als via onlineplatformen.

Ook op het vlak van e-commerce loopt België al jaren achterop. Ondanks de digitale sprong van ­afgelopen jaarblijft de kloof groot. Belgen geven jaarlijks maar 571 euro online uit. In Duitsland is dat bijna het dubbele. België scoort het laagst van alle landen in West-Europa. Het is dus niet te verbazen dat het aandeel van onlineverkoop in België lager ligt dan in andere landen. Toch is er hoop: volgens het fintech-dienstenbedrijf Cake gaf de Belg afgelopen jaar 36,00 % meer uit aan online aankopen.

DENDOOVEN, P. Bol.com grootste winnaar van lockdown. De Standaard, 17 mei 2021, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo