Bijles volgen

Wie schoolsluiting zegt, denkt ook aan leerachterstand. Steeds meer kinderen en jongeren krijgen bijlessen om dat tegen te gaan. Wat moet dat kosten?

Per leeftijd

Bijlessen worden voor alle leeftijden ­aangeboden: van het eerste leerjaar tot de bachelor of master. De prijs kan wel ­verschillen. Bij Het Bijlesbureau betaalt u voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs tussen 25 en 35 euro per uur ­(afhankelijk van het aantal uren dat u wilt), voor leerlingen uit het hoger onderwijs ­tussen 30 en 45 euro per uur.

Bij Studan’t betaalt u jaarlijkse administratiekosten van 30 euro, die (deels of gedeeltelijk) terugbetaald worden bij een ­minimaal aantal lesuren. Die kosten overigens evenveel voor leerlingen uit het secundair als uit het hoger onderwijs: 28 euro per uur voor het eerste basispakket van 6 uur, daarna 25 euro per extra uur. Deze organisatie biedt ook thesisbegeleiding aan voor 28 euro per uur.

Ook bij Bijles aan Huis wordt een ­onderscheid gemaakt per leeftijdscategorie: leerlingen van de basisschool betalen 33 euro per uur, leerlingen van het secundair onderwijs 36 euro per uur en studenten aan de hogeschool of universiteit 42 euro per uur. Hier kunt u ook terecht voor de voorbereiding op het toelatingsexamen Geneeskunde, voor 39 euro per uur.

Bij De Bijleshoek wordt voor het lager onderwijs 28 euro per uur aangerekend, voor het middelbaar 30 euro per uur en voor het hoger onderwijs 32 euro per uur.

Flexibel of voordeelpakket

Heel wat bedrijven die bijlessen aanbieden, hebben verschillende formules met aangepaste prijzen. Zo heeft Eduvik een ‘flexibele formule‘, waarbij u zelf het aantal uren kiest (tussen 29,50 en 38,50 euro per uur) en een ‘voordeelpakket’ van 24 uur (tussen 26,50 en 34,50 euro per uur). Er zijn ook eenmalige administratieve kosten van 35 euro, al krijgt u hierop 50 procent korting bij het tweede gezinslid.

De organisatie Bijleshuis werkt met flexibele pakketten van 8, 16, 24 of 48 lesuren. Minder kan ook, maar dan betaalt u 75 euro inschrijvingskosten. Hier wordt de prijs bepaald op basis van de ervaring en opleiding van de docent.

Voor een ‘junior’ (lesgevers die een relevante universitaire richting studeren en uitstekende punten kunnen voorleggen) betaalt u 23 tot 29 euro per uur, voor een ‘senior’ (lesgevers die al een relevant ­diploma op zak hebben en in een vak­gerelateerde sector werken) tussen 29 en 39 euro per uur en voor een ‘pro’ (ervaren gediplomeerde leerkrachten of professionals met gelijkwaardige ervaring) minstens 40 euro per uur.

Bij De Bijlesmeester worden ook verschillende pakketten aangeboden: als u kiest voor 20 uur bijles, betaalt u 39,50 euro per uur, als u voor het dubbele aantal uren gaat, betaalt u 32,50 euro per uur. De eerste bijles wordt hier gratis aangeboden.

Studiebegeleiding

Verschillende organisaties bieden ook ­studie- of huiswerkbegeleiding aan in ­kleine groepjes. Bij Educanim wordt ­gewerkt met focusgroepjes van maximaal drie leerlingen, dit kan zowel voor het lager als voor het secundair onderwijs. U betaalt hiervoor 25 euro per uur. Bij De Bijleshoek betaalt u 20 euro per anderhalf uur, vanaf vier leerlingen.

Besluit:

Voor een uur bijles betaalt u gemiddeld 33 euro per uur.

VAN DEN BROECK, S. Bijles volgen. De Standaard – Mijn geld , 3 april 2021,  5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo