Koopjes te doen voor wie autolening zoekt, maar waar vind je de laagste rentevoet en wat zijn de addertjes onder het gras?

Aanstaande vrijdag gaat op de Heizel in Brussel het jaarlijkse autosalon van start. Naar goede gewoonte pakken de banken uit met interessante leningen. Vooral kopers van een ecologische auto worden in de watten gelegd. Maar bij welke bank vind je de laagste rentevoet ? En waar zitten de addertjes onder het gras?

Het zijn solden bij de banken voor wie een autolening wil. Zo goed als alle grootbanken komen met campagnetarieven voor het autosalon. Want niet alleen de automerken realiseren een aanzienlijk deel van hun jaaromzet tijdens het salon, hetzelfde geldt voor de banken. Ook zij zien deze periode de verkoop van autofinancieringen stijgen en doen er alles aan om nieuwe klanten binnen te hengelen.

Duurzaamheid wint

 

Meer dan andere jaren lijken de financiële instellingen vooral de kopers van ecologische wagens te willen belonen. In navolging van BNP Paribas Fortis verlaagt ook KBC het jaarlijks kostenpercentage voor milieuvriendelijke wagens tot 0,80 procent. Argenta gaat nog lager: 0,75 procent. “We vinden het belangrijk om duurzame investeringen bij onze klanten aan te moedigen en om op deze manier de duurzame en ecologische markt te ondersteunen”, zegt een woordvoerder. Ter vergelijking: Argenta plakt op de financiering van een nieuwe conventionele auto een jaarlijkse kostenpercentage van 1,10 procent.

Het lijkt er sterk op dat er de komende dagen nog wat gaat bewegen. “Banken als Belfius en ING moeten hun nieuwe tarieven nog bekendmaken”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be. “De voorbije twee jaar was Beobank de kampioen van de goedkoopste autofinanciering. Het pakte telkens uit met een jaarlijkse kostenpercentage aan 0,65 procent. Dat was exceptioneel. Afwachten of ze daar dit jaar onderduiken.”

Kleine lettertjes

De rente staat laag en er zijn zelfs autodealers die via hun interne kredietafdelingen of partners intrestvoeten van 0 procent kunnen aanbieden. “Maar het is altijd uitkijken naar de kleine lettertjes”, zegt Tony Verhelle van Autogids. “Een lening kan ‘gratis’ zijn, maar dan verlies je andere voordelen of zijn er extra voorwaarden. Een dealer kan niet àlles voordelig aanbieden.”

Diesel

Koopjes te doen voor wie autolening zoekt, maar waar vind je de laagste rentevoet en wat zijn de addertjes onder het gras?
Autogroep Volkswagen gebruikte sjoemelsoftware Foto: EPA
Ook voor wie tuk is op een nieuwe diesel staan de tarieven van de financiële instellingen laag. Of de auto in pakweg 2030 nog interessant is om door te verkopen is wel de vraag. “De modernste diesels kunnen gemakkelijk 10 jaar meegaan en in elke stad binnen. Maar door dieselgate heeft het een slechte naam gekregen. Je weet nooit wat de politiek over een aantal jaar gaat beslissen”, zegt Verhelle.

Diesels dan maar mijden? Dat niet per se. “Eerst moet je nagaan of je wel een dieselrijder bent. Je moet minstens 25 à 30.000 kilometer per jaar kijken. Verkoop je over 4 jaar? Dan zit je wellicht nog goed. Doe je het over 10 jaar? Dan staat er al 300.000 kilometer op de teller. Dat cijfer zal zwaarder doorwegen in de prijs dan die dieselmotor.”

Overzicht bij een geleend bedrag van 15.000 euro en een looptijd van 60 maanden (vijf jaar).

GOEGEBEUR, A. Koopjes te doen voor wie autolening zoekt, maar waar vind je de laagste rentevoet en wat zijn de addertjes onder het gras? Het Nieuwsblad, 7 januari 2020.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo