7 op 10 lenen geld voor de kinderen

Liefst zeven op de tien Belgen zeggen dat ze dit jaar geld geleend hebben om ‘iets’ voor de kinderen te betalen. “Ouders voelen sociale druk en willen hun kroost die dure kleding of dat schoolreisje toch gunnen.”

“Een hallucinant cijfer”, vindt Guy Colpaert, CEO van Intrum, een financiële dienstverlener die jaarlijks onderzoekt of en hoe Europese huishoudens erin slagen rond te komen. “Mensen die zich geen grote uitgaven voor de kinderen kunnen veroorloven, doen ze tóch vanwege de sociale druk. Ze willen per se dat hun zoon of dochter die dure kleding kan dragen of dat schoolreisje kan maken, ongeacht de financiële gevolgen.” Beterschap verwacht Colpaert niet meteen, zeker nu de regels voor hypothecair krediet strenger worden. “De banken mogen binnenkort geen 100,00 % van de verkoopprijs meer toestaan. Als ouders dan geld gaan lenen om ervoor te zorgen dat hun kinderen alsnog een woning kunnen kopen, komen ze in een schuldenspiraal terecht.”

Het is trouwens een steeds grotere zorg van Belgische vaders en moeders: zullen hun kinderen nog wel rondkomen?

  • Net geen drie op de tien (29,00 %) denken dat hun kroost het financieel slechter zal hebben dan zijzelf, tegenover 23,00 % vorig jaar.
  • Vlaamse ouders zien de toekomst rooskleuriger in dan Waalse (27,00 % tegenover 34,00 %).
  • Ook het aantal ouders die verwachten dat hun kinderen om financiële redenen langer thuis zullen blijven wonen, zit in de lift: van 19,00 % vorig jaar tot 28,00 % nu.

Ruim de helft gaat er bovendien van uit dat zoon- of dochterlief ook nadat hij of zij alleen is gaan wonen nog steun nodig zal hebben.

SPOORMAKERS, S. 7 op 10 lenen geld voor de kinderen. Het Laatste Nieuws, 28 november 2019, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo