Zoveel zakgeld krijgen kinderen en op deze leeftijd beginnen ouders eraan

Het is een vraag die ouders zich vaak stellen: hoeveel zakgeld geef ik mijn tiener nu? Veertienjarigen krijgen doorgaans 10 euro per week, terwijl dat bij achttienplussers op twintig euro ligt. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat Argenta liet uitvoeren bij zo’n 600 ouders en 400 kinderen.

Sommige ouders (15 procent) geven hun kind al een cent als ze twee of drie jaar oud zijn, maar veel ouders zien de start van de middelbare school als aanleiding om hun kind zakgeld te geven: 7 op de 10 tieners van twaalf en dertien jaar krijgen dan geld. Dan heeft 6 op de 10 trouwens ook zijn eigen zichtrekening.

Hoeveel zakgeld ze krijgen? Dat is dan nog beperkt, gemiddeld 6 euro per week. Vanaf hun veertiende krijgen de kinderen wel meer, met gemiddeld 10 euro per week. Voor de zestien- en zeventienjarigen geldt doorgaans 15 euro, terwijl achttienplussers 20 euro per week ontvangen. Al merkt Argenta – dat hiervoor zowel klanten als niet-klanten liet ondervragen – wel een verschil tussen studenten op kot en andere jongeren. De eersten kunnen gemiddeld op 28 euro per week rekenen, terwijl de tweeden 14 euro krijgen.

Overigens: hoe jonger, hoe vaker dat jongeren het geld cash ontvangen van hun ouders. Het dient bij de meeste ondervraagden dan ook niet om te sparen, wel om uit te geven aan kleine extra’s. Vooral aan afspreken met vrienden, gevolgd door eten, en uiteindelijk spenderen ze nog een deel aan kledij en schoenen.

Zoveel zakgeld krijgen kinderen en op deze leeftijd beginnen ouders eraan. www.nieuwsblad.be, 9 augustus 2019. Geraadpleegd op 6 september 2019 via www.nieuwsblad.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo