Smart-tv’s lekken data naar Facebook en Netflix

Niet alleen websites en apps, ook smart-tv’s die verbonden zijn met het internet geven persoonlijke gegevens door. Zo weten Amerikaanse techreuzen wanneer iemand thuis is en naar welke programma’s die kijkt.

Bijna zeven op de tien Amerikaanse gezinnen hebben een slimme televisie in huis. Onder de kap zit technologie die gluurt naar welke programma’s wordt gekeken. De Northeastern University van Boston en Imperial College London onderzochten 81 tv-toestellen, zowel in het VK als in de VS. De televisies van onder meer Samsung en LG en apps en sticks van de streamingplatformen Roku en Amazon FireTV sturen gegevens door naar onder meer Amazon, Google, Akamai en Microsoft, leveranciers van de cloud- en netwerkdiensten waarop de smart-tv’s draaien.

Het gaat om welk toestel wordt gebruikt, de locatie en mogelijk ook wanneer er interactie is. ‘Die bedrijven kunnen dus weten wanneer u thuis bent en wanneer niet’, zegt onderzoeker David Choffnes.

De helft van de tv’s maakte contact met Amazon, de wereldwijde marktleider voor clouddiensten. ‘De techreus krijgt inzage in wat mensen met hun toestellen doen, inclusief wat het zelf niet produceert. Zo verwerft Amazon veel informatie over de concurrentie.’

De persoonlijke data komen ook terecht bij de streamingleider Netflix en de advertentiereuzen Facebook en Google, zelfs als de tv niet actief is en de kijker geen Netflix-abonnee is. Zo krijgt de kijker gepersonaliseerde tv-reclame te zien. Ook andere slimme toestellen, zoals smartspeakers en camera’s, lekken data naar bedrijven, waaronder Spotify en Microsoft.

Facebook en Google reageren gelaten op het onderzoek. ‘Het is gebruikelijk dat toestellen en apps gegevens sturen naar diensten van derde partijen die ermee geïntegreerd zijn’, zegt Facebook.

Netflix stelt dat de informatie die het doorgestuurd krijgt beperkt blijft tot hoe zijn diensten presteren en op het scherm verschijnen.

ROUSSEAU, S. Smart-tv’s lekken data naar Facebook en Netflix. De Tijd, 19 september 2019, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo