mens en samenleving logo

Prijzen in drie jaar niet meer zo snel gestegen

De inflatie is, ondanks de goedkopere olie, in januari gestegen tot 1,74 % op jaarbasis. Dat is het hoogste peil sinds december 2012, toen de inflatie 2,23 % bedroeg.

De voorbije maand werden onder meer nieuwe personenwagens duurder. Zij kostten gemiddeld 0,90 % meer dan in december vorig jaar, ‘grotendeels wegens de aanpassingen aan de BIV – dat is de belasting op de inverkeerstelling – in Vlaanderen’, aldus de FOD Economie.

Daarnaast moest je in januari ook meer betalen voor alcoholische en niet-alcoholische dranken (respectievelijk +3,90 % en +2,50 %), kleding (+1,30 %), elektriciteit (+0,80 %) en ziekteverzekeringen. De verplichte bijdrage voor de ziekteverzekering werd immers 2,50 % duurder.

Aan de andere kant werd de inflatie gedrukt door prijsdalingen bij motorbrandstoffen (4,60 % goedkoper), aardgas (-4,00 %) en huisbrandolie (-3,00 %). Vliegtuigtickets werden zelfs 7,10 % goedkoper, na de prijsverhogingen in de feestperiode.

De korf van producten waarmee de inflatie wordt berekend, werd in januari aangepast, brengt de FOD Economie in herinnering. Onder meer de ledlamp, het containerpark, de boxspring en incontinentieluier werden in de indexkorf opgenomen, net als dagopvang voor bejaarden. Zaken als de eiken eetkamer en toiletzeep verdwijnen. Daarnaast is het gebruik van scannerdata van supermarkten uitgebreid.

Prijzen in drie jaar niet meer zo snel gestegen. De Standaard, 2016-01-29, 23.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers