mens en samenleving logo

Bankieren met een app

Voortaan kunt u via de Smart Banking-app van ING het saldo van uw zichtrekening of kredietkaart raadplegen. Zonder dat u daarvoor eerst dient in te loggen. Wat hebben de andere banken te bieden?

Ongeveer 7 op de 10 gebruikers raadplegen regelmatig het saldo van hun bankrekening via een mobiel toestel. Dat blijkt uit de statistieken van ING. Omdat die functie zo populair is, lanceert de bank een nieuwe versie van haar app ING Smart Banking, een app die vandaag al goed is voor 1 miljoen downloads. ‘Dankzij die versie kan de klant een rekening of kredietkaart aanduiden waarvan hij het saldo wil raadplegen zonder vooraf te moeten inloggen’, luidt het bij de bank.

ING was eerder al innovatief uit de hoek gekomen. Het was immers de enige bank die de Touch ID-technologie toepaste waardoor klanten via hun digitale vingerafdruk (beschikbaar op de iPhone 5S) op de app konden inloggen. De bank gaat het ook mogelijk maken om zijn app voor mobiel bankieren met de stem te bedienen. De nieuwe functie krijgt de naam ‘Inge’. Het ‘handsfree bankieren’ moet een alternatief worden voor gebruik van een touchscreen.

De nieuwe versie van de Smart Banking-app van ING is vandaag uitsluitend beschikbaar voor klanten die het ‘Android’- ecosysteem gebruiken. ‘Voor de andere klanten, bijvoorbeeld zij die een iPhone of iPad gebruiken, zal de update pas beschikbaar zijn vanaf eind september’, zegt woordvoerster Chantal Gelders.

De nieuwe functie waarmee mensen hun saldo kunnen raadplegen is ook beschikbaar op smartwatches. Maar dat is niets nieuws. Via de smartwatchversie van de Mobile Banking-app (404.000 downloads) van KBC kunnen klanten van de bank nu al het saldo van een zichtrekening in één oogopslag raadplegen. En dat geldt ook voor de Belfius Direct Wear-app.

Bancontact/Mister Cash

Net zoals bij Belfius, die met de app Direct Mobile al 1,1 miljoen downloads haalde, heeft de app van ING ook de Bancontact/ Mister Cash-functie (BC/MC) volledig geïntegreerd. Via die functie kunt u betalingen doen in winkels of in ruim 80 procent van de Belgische webshops. Maar particulieren kunnen er onderling ook geld mee overschrijven. De gebruiker kan per dag tot 250 euro betalen en 500 euro ontvangen.

Maakt uw bank nog geen gebruik van die functie, dan kunt u ook gewoon de BC/MC-app gebruiken. Sommige banken beschikken al over hun eigen tool om geld tussen particulieren over te schrijven. Voorbeelden daarvan zijn BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank! met Easy Transfer. Met die gratis dienst kunt u via om het even welk Belgisch gsm-nummer gelinkt aan een rekeningnummer betalingen tot 250 euro ontvangen. Ook KBC beschikt over zo’n functie, Scasher genaamd. Technisch gezien werkt die net zoals de BC/MC-app, namelijk via het scannen van een QR-code, de tweedimensionale streepjescode. Maar ze is wel uitsluitend voorbehouden aan wie een KBC-zichtrekening bezit.

Andere functies

KBC-klanten kunnen ook al ruim een jaar met hun smartphone geld opnemen aan alle geldautomaten van de groep. Ze gebruiken hiervoor dus niet hun bankkaart. Willen ze een verrichting uitvoeren, dan hoeven ze alleen via de Mobile Banking- applicatie een QR-code te scannen op het scherm van de geldautomaat.

Dankzij de MobilePay-functie kunt u met deze app ook online shoppen zonder gebruik te maken van een kaartlezer. Voor aankopen via een pc of een tablet gebeurt de bevestiging van de betaling via het scannen van een QR-code. Maar doet u zo’n aankoop via uw smartphone, dan start de app automatisch op, zodat u de verrichting kunt bevestigen.

Belfius beschikt met Direct Mobile over precies dezelfde functie. Het is ook een van de vele banken die binnen hun mobiele applicatie de Zoomit-functie aanbieden. De andere zijn AXA, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, CPH Bank en Hello bank!.

Andere innovaties

Deze zomer werd de Easy Banking-app van BNP Paribas Fortis, goed voor 1,4 miljoen downloads, in een nieuw kleedje gestoken. De nieuwe versie pakt volgens woordvoerder Valéry Halloy uit met een nieuwe navigatie en een nieuwe look-and-feel voor meer gebruiksgemak. ‘De aanpassingen hebben tot doel de bestaande mogelijkheden te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te bieden voor het beheer van begunstigden en Europese domiciliëringen.’

In de herfst verschijnt een nieuwe versie van Easy Banking met een luik ‘Sparen en beleggen’. BNPPF wil daarover nog niets kwijt. Maar de kans is groot daarin verschillende spaaroplossingen worden geboden.

Ook Keytrade werkt aan een nieuwe versie van haar ‘Banking en Trading’-app. De nieuwe versie zou er binnen vier we- ken komen. Vandaag heeft de app al 70.000 downloads. Tegen eind dit jaar zal u via de app ook kleine bedragen kunnen overschrijven zonder bevestigingscode, maar wel aan de hand van een QR-code.

SURY, C. Bankieren met een app. De Tijd, 2015-09-19, 44.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers