mens en samenleving logo

Overheidssteun moet Audi Vorst aantrekkelijker maken

Een stevig steunpakket van de verschillende overheden moet autobouwer Audi ervan overtuigen de productie van de elektrische terreinwagen Q6 aan de fabriek in Vorst toe te wijzen.

De werkgelegenheid in Vorst is nog gegarandeerd tot in 2017, als de productie van de kleine Audi A1 afloopt.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) belooft 100 miljoen euro steunmaatregelen voor de Audifabriek in Vorst als die vanaf 2018 de nieuwe elektrisch aangedreven terreinwagen van het Duitse premiummerk zou mogen bouwen. Die stevige ruggensteun moet de fabriek aantrekkelijk maken in de ogen van de Duitse decision makers die waarschijnlijk eind oktober de knoop doorhakken.

Behalve de fabriek in Vorst zijn ook de productievestigingen in Spanje en Hongarije kandidaat om de terreinwagen te bouwen. De fikse som aan overheidssteun moet tegengewicht bieden aan de loonkostenhandicap die de Belgische fabriek heeft tegenover de Spaanse en Hongaarse vestigingen.

Een groot deel van het bedrag wordt geput uit bestaande maatregelen die deel uitmaken van de taxshift: de verminderde werkgeversbijdrage, de indexsprongen, de bestaande fiscale gunstregimes voor ploegenarbeid. Tegelijkertijd draagt de regering ook specifieke maatregelen aan voor de Brusselse autofabriek. Mocht ­Audi immers beslissen om ook onderzoeksactiviteiten naar België over te brengen, dan kan de constructeur rekenen op een belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling en een octrooiaftrek. Die steunmaatregelen komen bovenop het speciaal door Financiën ontwikkelde belastingkrediet voor hoogtechnologische investeringen.

Jobs veiligstellen

In De ochtend op Radio 1 verdedigde Van Overtveldt de steun als een manier om de werkgelegenheid in de autofabriek voor de komende jaren veilig te stellen. Audi Vorst telt volgens de minister 2.000 rechtstreekse jobs, en indirect, onder andere in de toeleveringsbedrijven, nog eens 6.000.

De werkgelegenheid in Vorst is nog gegarandeerd tot in 2017, wanneer de productie van de kleine Audi A1 afloopt. De opvolger van de kleine stadswagen zou in de Spaanse fabriek worden geproduceerd. Wat er daarna in Vorst gebeurt, ligt voorlopig niet definitief vast. Als Vorst de productie van de elektrische Q6 in de wacht sleept, wordt het personeelsbestand niet afgeslankt. ‘Voor de productie van zo’n hoogtechnologisch product heb je de hele productieploeg nodig. Dat heeft de raad van bestuur dit voorjaar nog bevestigd,’ zegt Audi-woordvoerder Jurgen Thysmans.

Eerder zeiden de gewesten al 35 miljoen euro steunmaatregelen toe, vooral opleidingssteun die nodig is voor de introductie van nieuwe technieken die eigen zijn aan de productie van elektrische wagens.

MICHIEL, L. Overheidssteun moet Audi Vorst aantrekkelijker maken. De Standaard, 2015-09-26, 30.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers