mens en samenleving logo

ECB houdt grotere bazooka klaar

‘Als het nodig is, zal de ECB niet aarzelen meer te doen.’ Duidelijker kon Mario Draghi moeilijk zijn. Als de huidige bazooka tekortschiet en het herstel in de eurozone hapert, zal de ECB voor een extra stimulans zorgen. Intussen verlaagde de ECB de inflatie-prognoses al fors. De euro zakte en de beurzen sprongen hoger.

Wat heeft de Europese Centrale Bank gisteren beslist ?

De rente blijft uiteraard op bijna nul, maar er wordt wel gesleuteld aan het fameuze opkoopprogramma (QE of Bazooka), waarmee de ECB maandelijks voor zowat 60 miljard obligaties opkoopt. In plaats van maximum 25,00 % van een obligatie mag de ECB 33,00 % van het uitstaande bedrag opkopen. De aanpassing kwam er na een beoordeling van de eerste zes maanden dat het opkoopprogramma loopt.

‘Dat is veeleer extra flexibiliteit voor de praktische toepassing, dan een extra laadbeurt voor de bazooka’, vindt Carsten Brzeski van ING. Soms kan de markt wat krap zijn voor de vuurkracht van de ECB.

Heeft de ECB haar economische prognoses gewijzigd?

Ja. De Europese Centrale Bank verlaagde de groeiverwachtingen voor de eurozone naar 1,40 % voor dit jaar (na een prognose van 1,50 % in juni) en naar 1,70 % in 2016 (1,90 % in juni). Die verlaging is vooral een gevolg van de lagere groei in de opkomende landen en China.

Door de verdere val van de olieprijzen paste de ECB haar verwachtingen voor de inflatie fors aan. Voor dit jaar zou die in de eurozone uitkomen op 0,10 % (voorheen 0,30 % verwacht) en de prognose zakt naar amper 1,10 % voor 2016 (voorheen 1,50 %). Vooral dat laatste lage inflatiecijfer is belangrijk.

Want daarmee geeft de ECB aan dat ze haar enige officiële mandaat, namelijk een stabiele inflatie van tegen de 2,00 %, niet zal halen wanneer het inkoopprogramma voor obligaties afloopt in september 2016.

‘Toch beschouwt de ECB de lagere inflatie niet noodzakelijk als volledig negatief’, commentarieert Carsten Brzeski.

De lagere inflatie is immers vooral een gevolg van de zeer lage olieprijzen. Mario Draghi suggereerde tijdens zijn persconferentie dat dit meer een voordeel voor de economie in de eurozone is dan een nadeel. Vermits de eurozone geen olie-producent is, bieden de lagere energieprijzen onze bedrijven hogere marges en de consumenten extra koopkracht.

Draghi en de ECB onderkennen wel een risico dat hun (groei) prognoses straks nog verder moeten verlaagd worden. Dat heeft ook te maken met het vroeger dan gewoonlijk afsluiten van de data waarop de ECB zich baseert voor haar prognoses, namelijk de 12de van de maand in plaats van de 20ste. De grootste onrust op de beurzen begon daarna.

Heeft de ECB extra beleidsmaatregelen in het vooruitzicht gesteld ?

Nog net niet. Maar Mario Draghi herhaalde wel wat de Belgische hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet, al eerder had verklaard: de ECB zal zich flexibel opstellen. En hij benadrukte dat de ECB zeker bereid is over te gaan tot actie als dat nodig is en daarbij gebruik zal maken van alle middelen die tot haar mandaat behoren. ‘Het lopende opkoopprogramma van obligaties kan aangepast worden in omvang, samenstelling en lengte‘.

Draghi voegde ook expliciet de woorden ‘of langer’ toe, nadat hij herhaald had dat er ‘normaal obligaties worden opgekocht tot september 2016’.

Hoe regeerden beleggers?

Zeer tevreden. Waarnemers voelen dat de ECB bereid is alles te doen om het herstel van de economie in de eurozone te ondersteunen. Als het moet met extra maatregelen.

De euro had de voorbije maanden terrein teruggewonnen op de dollar en zakte gisteren weer na de persconferentie van de ECB. Beleggers stuurden de Europese beurzen naar winsten van 1,30 % voor de Bel20 tot 2,70 % voor de Dax in Frankfurt.

REYNS, J. ECB houdt grotere bazooka klaar. De Standaard, 2015-09-04, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers