mens en samenleving logo

‘Mo Money Mo Problems’ voor Mugabe

Vanaf volgende week kunnen de inwoners van Zimbabwe hun nagenoeg waardeloze nationale munt omruilen tegen buitenlands geld. De koers van de Zimbabwaanse dollar? 35 biljard tegenover één Amerikaanse dollar.

CHRtDj5UMAAqa3F

Dat is voluit 35.000.000.000.000.000 Zimbabwaanse dollar. De munt wordt al jaren niet meer gebruikt, want de Amerikaanse dollar en de Zuid-Afrikaanse zijn praktischere betaalmiddelen dan een koffer vol geld voor een cola.

De munt begon in 1997 aan een hyperinflatie en die liep in 2008 op tot 500 miljard procent. De prijzen stegen op zijn hoogtepunt twee keer per dag. Het hoogste bankbiljet dat gedrukt werd, had een waarde van 100 miljard.

De schuldige? Robert Mugabe

De schuldige voor de inflatie op de munt is Robert Mugabe. De Zimbabwaanse president had eind jaren negentig de neiging om de drukpersen overuren te laten draaien. Zo wilde hij de steun van zijn bondgenoten kopen. Vervolgens gingen de drukpersen aan bij iedere economische tegenvaller, waardoor de Zimbabwaanse dollar steeds minder waard werd. Zo werd het nummer uit de jaren negentig ‘Mo Money Mo Problems’ van rapper The Notorious B.I.G. profetisch voor het land.

Maar de waarde van de munt stijgt nu opmerkelijk genoeg juist in het buitenland. Want veel geldverzamelaars willen het biljet van 100 miljard dollar wel in hun bezit hebben.

De centrale bank van Zimbabwe heeft 20 miljoen Amerikaanse dollar apart gezet om de omwisseloperatie te financieren. Tot september kan de bevolking de oude biljetten omwisselen.

‘Mo Money Mo Problems’ voor Mugabe. www.standaard.be, 2015-06-12. Geraadpleegd op 2015-06-18 via www.standaard.be

 

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers