mens en samenleving logo

Machtsstrijd om uw mobiele portemonnee

Vol­gens be­taal­ex­perts wordt de bank­kaart over een jaar of vijf over­bo­dig omdat we dan be­ta­len met onze smartpho­ne. Apple, Sams­ung en Goog­le, de grote kaart­be­drij­ven van de ban­ken, strij­den om de con­tro­le.

De ner­vo­si­teit bij de Eu­ro­pe­se ban­ken neemt toe nu de e-por­te­mon­nees van de techreu­zen uit Si­li­con Val­ley op­gang maken. Apple Pay wordt vol­gen­de maand in het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk uit­ge­bracht. Goog­le stel­de vo­ri­ge week in de VS zijn al­ter­na­tief An­droid Pay voor, dat het te vroeg ge­lan­ceer­de Goog­le Wal­let moet doen ver­ge­ten. Het lijkt nog maar een kwes­tie van en­ke­le jaren voor be­ta­len met de smartpho­ne ook bij ons ge­meen­goed wordt. ‘De we­reld van be­ta­lin­gen is volop in be­we­ging’, zegt Alexan­d­re Van­de­put, fi­nan­ci­eel con­sul­tant bij Capco. ‘De plas­tic bank­kaart zal niet vol­le­dig ver­dwij­nen, maar ze wordt vir­tu­eel.’

In plaats van een fy­sie­ke kaart in een be­taal­ter­mi­nal te ste­ken, zul­len we con­tact­loos be­ta­len door op het scherm­pje een vir­tu­e­le kaart te kie­zen uit onze elek­tro­ni­sche por­te­feuil­le en onze smartpho­ne voor een ter­mi­nal te hou­den. ‘Ze heb­ben nog en­ke­le jaren te gaan, maar vroeg of laat ver­dwij­nen de fy­sie­ke bank­kaar­ten’, meent ook Johan Lin­d­ström van Mas­ter­Card Eu­ro­pa.

De be­taal­kaar­ten­spe­ler ver­wacht dat vier eco­sys­te­men zul­len strij­den om onze di­gi­ta­le por­te­mon­nee te mogen zijn: Apple Pay, Sams­ung Pay, An­droid Pay en de be­taal­apps van de lo­ka­le ban­ken. ‘Zal een bank al­leen haar eigen app op de markt bren­gen of daar­naast ook be­ta­lin­gen via Apple en An­droid Pay toe­la­ten? Ik ver­wacht dat een bank aan­we­zig zal zijn waar haar klan­ten dat ver­wach­ten. Als velen onder hen een iP­ho­ne heb­ben, kan de bank bijna niet an­ders dan ook met Apple Pay wer­ken’, zegt Chris Kan­gas van Mas­ter­Card. Dat doet som­mi­ge ban­kiers on­ge­mak­ke­lijk op hun stoel schui­ven. Wie de sleu­tel tot de di­gi­ta­le por­te­mon­nee in han­den heeft, heeft de macht over toe­gang, ont­werp en ta­rie­ven. In het VK aar­zelt de groot­bank Bar­clays daar­om om met Apple Pay in zee te gaan. Bo­ven­dien wil ze haar eigen con­tact­lo­ze be­taal­dienst, Pin­git, niet de das om­doen.

We­reld­wijd draai­en de on­der­han­de­lin­gen tus­sen de techreu­zen, de lo­ka­le ban­ken en kre­diet­kaart­be­drij­ven als Visa of Mas­ter­Card op volle toe­ren. Die laat­ste twee bie­den ge­stan­daar­di­seer­de plat­for­men aan, V.​Me en Mas­ter­Pass, die ban­ken kun­nen her­ver­pak­ken als hun eigen e-por­te­mon­nee. ‘De vraag is wat de klei­ne­re Bel­gi­sche ban­ken gaan doen’, zegt Van­de­put. ‘Mis­schien heb­ben ze er baat bij dat er een ge­za­men­lij­ke, Bel­gi­sche e-por­te­mon­nee komt. Dan moet voor elke wij­zi­ging niet tel­kens met een in­ter­na­ti­o­na­le gi­gant on­der­han­deld wor­den.’

Drie let­ters do­mi­ne­ren de de­bat­ten: NFC, Near Field Com­mu­ni­ca­ti­on of draad­lo­ze dicht­bij­com­mu­ni­ca­tie. Zowel Apple Pay als Goog­le Pay maakt con­tact met de be­taal­ter­mi­nal via die chip­tech­no­lo­gie, die daar­om vol­gens de mees­te sec­tor­ken­ners de stan­daard wordt. NFC-be­ta­lin­gen met de smartpho­ne zijn in België nog niet mo­ge­lijk. Mo­biel be­ta­len kan bij Col­ruyt, maar dat werkt met een al­ter­na­tie­ve tech­no­lo­gie, de QR-co­des. Ook de e-por­te­mon­nee van Ban­con­tact/Mis­ter­Cash werkt met die zwart-wit­te blok­jes. Sinds kort zijn wel NFC-be­ta­lin­gen met een bank­kaart van KBC mo­ge­lijk. Daar­door rees op Twit­ter de vraag of Apple Pay naar België komt. De of­fi­ciële ac­count van KBC ant­woord­de eerst dat dat ‘vanaf deze zomer mo­ge­lijk zal zijn’, maar de bank trok het be­richt met­een in.

Bij NFC ligt de com­mer­ciële macht bij de par­tij die de per­soon­lij­ke be­taal­ge­ge­vens bij­houdt. Dat kan op de sim­kaart, zoals de mo­bie­le ope­ra­tor Mo­bis­tar on­langs uit­test­te. Apple en Sams­ung heb­ben hun eigen be­vei­lig­de chip in hun smartpho­ne in­ge­bouwd om daar de be­taal­ge­ge­vens te stoc­ke­ren. De hard­wa­re­bou­wer do­mi­neert dan het za­ken­mo­del.

Vorig jaar kwam er een derde al­ter­na­tief. An­droid, het be­stu­rings­sys­teem van Goog­le, maakt het mo­ge­lijk be­taal­kaart­in­for­ma­tie te be­wa­ren in een be­scherm­de om­ge­ving in de ‘cloud’ van het in­ter­net. Visa en Mas­ter­Card gre­pen die ope­ning aan om hun dien­sten te ont­wik­ke­len voor ban­ken. Bij Apple is die deur dicht.

Bij dat ge­touw­trek is er één grote af­we­zi­ge: Mi­cro­soft. Maar er zijn sig­na­len dat de Win­dows-bou­wer mee op de be­ta­lingstrein zal sprin­gen.

VANBRUSSEL, E. Machtsstrijd om uw mobiele portemonnee. De Tijd, 2015-06-11, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers