mens en samenleving logo

Europa beperkt kosten betaalkaart voor winkelier

Het Eu­ro­pees Par­le­ment be­perkt de kos­ten die ban­ken mogen aan­re­ke­nen als han­de­laars be­ta­lin­gen ont­van­gen via een de­bet- of kre­diet­kaart. Vol­gens Unizo kan dat de Bel­gi­sche han­de­laars een be­spa­ring van 100 mil­joen euro per jaar op­le­ve­ren.

Voor de con­su­ment heeft be­ta­len met een be­taal­kaart niets dan voordelen. Ge­woon even de code in­tik­ken en de be­ta­ling is ge­beurd. Bo­ven­dien zijn die be­ta­lin­gen voor de con­su­ment vei­lig én mee­st­al gra­tis.

Maar voor de han­de­laars is dat een ander ver­haal. Als zij be­taal­kaar­ten aan­vaar­den, moe­ten ze trans­ac­tie­kos­ten be­ta­len aan de in­stel­ling die de be­ta­lin­gen ver­werkt. Een deel van die ver­goe­ding komt te­recht bij de bank van de klant. Die ‘in­ter­chan­ge fees’ ver­schil­len van land tot land en zijn vaak niet erg trans­pa­rant. Bo­ven­dien drij­ven ze de han­dels­prij­zen op.

Het Eu­ro­pees Par­le­ment keur­de daar­om een ak­koord goed dat de Eu­ro­pe­se mi­nis­ters van Fi­nan­ciën eind vorig jaar al had­den be­reikt. Daar­bij wor­den de trans­ac­tie­kos­ten ge­pla­fon­neerd.

Voor be­ta­lin­gen met kre­diet­kaar­ten wor­den de trans­ac­tie­kos­ten be­perkt tot 0,30 % van de trans­ac­tie­waar­de. Dat is een ste­vi­ge da­ling te­gen­over de ta­rie­ven die Bel­gi­sche win­ke­liers nu be­ta­len als de klant de Visa of Mas­ter­Card te­voor­schijn haalt. Vol­gens Lie­ven Cloots, ju­ri­disch ad­vi­seur bij Unizo, be­taalt de win­ke­lier nu 0,90 % trans­ac­tie­kos­ten. Een da­ling tot 0,30 % van de trans­ac­tie­waar­de be­te­kent een be­spa­ring van 0,6 pro­cent­punt per be­ta­ling met Visa of Mas­ter­Card. Dat zijn in ons land ver­uit de meest ge­bruik­te kre­diet­kaar­ten.

Voor grens­over­schrij­den­de be­ta­lin­gen met de­bet­kaar­ten zoals Maes­tro legt Eu­ro­pa het pla­fond op 0,20 %. Voor bin­nen­land­se be­ta­lin­gen komt het pla­fond na vijf jaar ook op 0,20 % van de trans­ac­tie­waar­de of op 5 eu­ro­cent per trans­ac­tie. ‘Die be­per­king maakt voor de Bel­gi­sche han­de­la­ren niet zo’n groot ver­schil,’ zegt Cloots, ‘want nu be­ta­len ze mee­st­al 5,6 eu­ro­cent, on­ge­acht de waar­de van de trans­ac­tie, wat een goed­ko­per ta­rief is dan in de mees­te an­de­re Eu­ro­pe­se lan­den.’

Cloots raamt de glo­ba­le be­spa­ring voor de Bel­gi­sche win­ke­liers op zo’n 100 mil­joen euro op jaar­ba­sis. ‘Dat is een al­ge­meen cij­fer. Hoe­veel een in­di­vi­du­e­le han­de­laar be­spaart, hangt af van de vraag of zijn klan­ten vaak met kre­diet­kaar­ten be­ta­len of niet. ‘Een uit­ba­ter van een res­tau­rant zal wel­licht meer be­spa­ren dan een fo­to­graaf wiens dien­sten zel­den met een kre­diet­kaart wor­den be­taald’, zegt Cloots.

Vol­gens het Neu­traal Syn­di­caat der Zelf­stan­di­gen kan de be­per­king van de trans­ac­tie­kos­ten het elek­tro­ni­sche be­taal­ver­keer een duw in de rug geven. De on­der­ne­mers­or­ga­ni­sa­tie wijst erop dat het aan­tal elek­tro­ni­sche be­ta­lin­gen de jong­ste vijf jaar maar met 39,00 % steeg. ‘Ter­wijl een ver­ho­ging met 100,00 % voor­op­ge­steld was’, zegt voor­zit­ster Chris­ti­ne Mat­theeuws. Re­cent on­der­zoek van de on­der­ne­mers­or­ga­ni­sa­tie toon­de aan dat na­ge­noeg de helft van de han­de­laars nog steeds vindt dat elek­tro­ni­sche trans­ac­ties hun te veel kos­ten.

De ge­vol­gen voor de Bel­gi­sche con­su­ment lij­ken eer­der mi­niem. De kans is klein dat de da­ling van de trans­ac­tie­kos­ten zich ook zal weer­spie­ge­len in uw kas- of res­tau­ran­tic­ket. Voor de han­de­laars zijn de trans­ac­tie­kos­ten maar een deel van hun to­ta­le kos­ten­struc­tuur.

CLEEREN, E. Europa beperkt kosten betaalkaart voor winkelier. De Tijd, 2015-03-11, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers