mens en samenleving logo

Overnamegekte op pre-crisispeil

De waarde van de fusies en overnames van bedrijven ligt opnieuw op het peil van 2007, het laatste jaar voor de financiële crisis. En het einde van de boom is nog niet in zicht.

Sinds de start van het jaar zijn al 494 fusies en overnames aangekondigd met elk een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Dat is het hoogste aantal sinds 2007, het laatste jaar voor de financiële crisis, zo blijkt uit cijfers van Thomson Reuters. Vooral in de farmasector en de olie- en gassector is de activiteit spectaculair. In olie en gas gaat het zelfs om de sterkste fusiegolf sinds de jaren 70. Alleen al in die sector staat de teller dit jaar op 369 miljard dollar, inclusief het vorige week afgekondigde bod van 35 miljard dollar van Halliburton op Baker Hughes. De activiteit ligt daarmee twee keer zo hoog als vorig jaar én scheert de hoogste toppen sinds er aparte (overname)statistieken voor de sector bestaan.

‘Overnemen en herstructureren is een kwestie van leven en dood geworden’, zegt analist Alexandre Le Drogoff, fondsenmanager bij Talence Gestion in Parijs. ‘Door de lage olieprijs is een groot aantal projecten niet langer rendabel. Via synergieën probeert men de rentabiliteit op te krikken.’

De farmasector zit de olie- en gassector bijzonder dicht op de hielen met een overnamebedrag van 364 miljard dollar. Vorige week viel in die sector nog een grote klepper te noteren met een afgekondigd bod van 66 miljard dollar van de Amerikaanse farmagroep Actavis voor Botox-producent Allergan.

Actavis werd de afgelopen maanden in het geruchtencircuit gelinkt aan Omega Pharma, maar de Amerikanen deden uiteindelijk geen bod. De Amerikaanse sectorgenoot Perrigo wel. De voorgenomen overname van Omega Pharma door Perrigo is een van de grootste overnames ooit in België, goed voor een brutowaarde (inclusief schulden) van 3,6 miljard euro.

Omega Pharma was niet de enige Belgische miljardendeal. In september maakte Eastman Chemical Company een bod op het Gentse chemiebedrijf Taminco bekend van 2,2 miljard euro. Bij Omega Pharma zijn Marc Coucke en het overnamefonds Waterland de grote winnaars, bij Taminco is dat het overnamefonds Apollo. De vroegere eigenaar, CVC Capital, verkocht al in 2011, toen nog in moeilijke omstandigheden.

Gisteren raakte dan weer bekend dat de Amerikaanse farmagroep BioMarin Pharmaceutical een bod doet op het Nederlandse biotechbedrijf Prosensa Holding voor 680 miljoen dollar. De Belgische investeringsvennootschap Gimv stak in 2008 4,25 miljoen euro in Prosensa en had bij de beursgang van het bedrijf nog een belang van ruim 7,00 %. Dat was eind september gezakt tot 1,43 %. ‘Maar alles bij elkaar zullen we toch vier keer onze inleg verdiend hebben’, zegt woordvoerder Frank De Leenheer. ‘We mogen niet klagen.’

Goedkoop geld

Goedkoop geld en de appetijt voor strategische deals verklaren de overnamegolf. ‘Bedrijven zijn bezig met hun strategie. Wie kan, beweegt en wie niet kan, wordt overgenomen’, zegt een investeringsmanager. ‘En je hebt bedrijven die zien hoe het rond hen beweegt, zelf niet kunnen bewegen en concluderen dat ze dan maar beter zelf kunnen verkopen.’

De verkoop van Omega Pharma past in dat rijtje. Coucke zag hoe farmabedrijven gekke prijzen neertellen, maar kon zelf niet verder belangrijke overnames doen met Omega Pharma zonder de controle als aandeelhouder te verliezen. En dus besloot hij te ­cashen.

De totale waarde aan overnames dit jaar komt voorlopig uit op 3.000 miljard dollar en ligt 48,00 % hoger dan over dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs blijft met 877 miljard dollar aan geadviseerde deals de grootste begeleider van overnames.

DENDOOVEN, P. Overnamegekte op pre-crisispeil. De Standaard, 2014-11-25, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers