mens en samenleving logo

Belg verdient gemiddeld 3.261 euro bruto per maand

De Belg ver­dient ge­mid­deld € 2 068,00 netto per maand (€ 3 261,00 bruto). Dat blijkt uit de twee­jaar­lijk­se sa­la­ris­en­quête van Va­ca­tu­re en de KU Leu­ven, in­ge­vuld door ruim 33 000 Bel­gi­sche werk­ne­mers.

‘De lonen evo­lu­e­ren be­hoor­lijk con­stant’, zegt Fa­bri­ce De­kerf, de ad­junct-al­ge­meen di­rec­teur van Va­ca­tu­re. In 2010 be­droeg het ge­mid­del­de bru­to­loon 3.004 euro, in 2012 was dat 3.133 euro.

De toe­na­me is voor­al te dan­ken aan in­dex­aan­pas­sin­gen, anciënni­teits­toe­sla­gen of ba­re­ma­ver­ho­gin­gen, blijkt uit de rond­vraag. Van de werk­ne­mers die hun loon het af­ge­lo­pen jaar zagen stij­gen (de helft van de po­pu­la­tie), ver­wijst de grote meer­der­heid naar die drie me­cha­nis­mes. Slechts een vijf­de van hen kreeg echt op­slag.

De­kerf stelt vast dat wei­nig werk­ne­mers een echte loons­ver­ho­ging krij­gen, ter­wijl min­der dan de helft (46,00 %) van de on­der­vraag­den te­vre­den is met zijn loon. ‘Maar de mees­te werk­ne­mers gaan ook niet op zoek naar al­ter­na­tie­ven, omdat die er vol­gens hen toch niet zijn.’ Zo geeft amper een vijf­de aan ac­tief op zoek te zijn naar een an­de­re baan.

‘De ar­beids­mo­bi­li­teit is al twee enquêtes na el­kaar zeer laag’, zegt De­kerf. ‘De men­sen zijn op zoek naar sta­bi­li­teit.’ Daar­bij is er ‘een ze­ke­re be­rus­ting’ dat die sta­bi­li­teit niet ge­paard gaat met grote loon­stij­gin­gen.

An­de­re vast­stel­lin­gen uit de sa­la­ris­en­quête zijn dat de ho­ge­re lonen te vin­den zijn in de sec­to­ren che­mie en far­ma­ceu­ti­sche in­du­strie, ter­wijl de hoog­ste be­gin­lo­nen ge­ge­ven wor­den aan in­ge­ni­eurs en me­di­ci.

De enquête be­ves­tigt ook dat stu­de­ren loont: een werk­ne­mer met een uni­ver­si­tair di­plo­ma kan bijna de helft meer ver­die­nen dan ie­mand zon­der di­plo­ma of met enkel een di­plo­ma lager on­der­wijs.

view

Belg verdient gemiddeld 3.261 euro bruto per maand. De Tijd, 2014-11-23, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers