mens en samenleving logo

Strijd om betaalterminals barst los

Na BNP Pa­ri­bas For­tis lan­ceert nu ook de Ame­ri­kaans-Ne­der­land­se be­ta­lings­ver­wer­ker EMS al­ter­na­tie­ve be­taal­ter­mi­nals voor Ban­con­tact/Mis­ter Cash, die de he­ge­mo­nie van do­mi­nan­te spe­ler World­line moe­ten door­bre­ken. De nieu­we uit­da­ger mikt op 10 pro­cent van de markt.

Ban­con­tact/Mis­ter Cash (BC/MC) is ver­uit het po­pu­lair­ste be­taal­mid­del van de Belg. De ver­wer­king van de ruim 1 mil­jard trans­ac­ties per jaar was tot voor kort het voor­recht van World­line (ex-Bank­sys), dat een fei­te­lijk mo­no­po­lie had. Die al­leen­heer­schap­pij wekte vaak er­ger­nis bij han­de­laars. World­line kreeg de voor­bije jaren van mid­den­stands­or­ga­ni­sa­ties meer­maals kri­tiek op zijn prij­zen­be­leid, wat leid­de tot harde on­der­han­de­lin­gen over ta­rief­da­lin­gen. Nadat het World­line-net­werk vorig jaar in panne was ge­val­len op 23 de­cem­ber, een top­dag voor kerst­aan­ko­pen, weer­klonk de roep naar een twee­de sys­teem als re­ser­ve.

Het be­taal­dien­sten­be­drijf EMS (Eu­ro­pean Mer­chant Ser­vi­ces) speelt op die vraag in en lan­ceert eigen be­taal­ter­mi­nals voor Ban­con­tact/Mis­ter Cash op de Bel­gi­sche markt. Zijn aan­bod wordt voor het eerst voor­ge­steld op Ho­re­ca Expo in Gent, de vak­beurs die zon­dag be­gint. EMS is een joint ven­tu­re van het Ame­ri­kaan­se First Data en het Ne­der­land­se ICS. Het be­drijf was al ac­tief in België met kre­diet­kaart­con­trac­ten, maar gaat nu vol­uit de con­cur­ren­tie­strijd aan met markt­lei­der World­line.

Drie­vou­dig aan­bod

‘We zijn het enige be­drijf naast World­line dat eigen ter­mi­nals, een Ban­con­tact/Mis­ter Cash-li­cen­tie én kre­diet­kaart­con­trac­ten kan aan­bie­den aan de han­de­laars. Dat drie­vou­di­ge aan­bod maakt van ons een vol­waar­di­ge con­cur­rent’, zegt Marc Du­mor­tier, de Bel­gi­sche CEO van EMS. Hij mikt tegen eind 2017 op 30.000 geïnstal­leer­de ter­mi­nals en 100 mil­joen BC/MC-trans­ac­ties per jaar. Dat zou neer­ko­men op een markt­aan­deel van zowat 10 pro­cent, die van World­line af­ge­snoept moet wor­den. EMS richt zich in eer­ste fase op de klei­ne­re han­de­laars – van­daar de lan­ce­ring op de ho­re­ca­beurs – ‘met een voor­de­lig prij­zen­pak­ket en meer flexi­bi­li­teit’.

De lan­ce­ring is de twee­de aan­val op de World­line-he­ge­mo­nie in even­veel maan­den. Eer­der pakt BNP Pa­ri­bas For­tis met het Zwit­ser­se Six Pay­ment Ser­vi­ces uit met al­ter­na­tie­ve be­taal­ter­mi­nals voor Ban­con­tact/Mis­ter Cash. Net als die tan­dem hoopt EMS ook de klei­ne han­de­laars te strik­ken die elek­tro­nisch be­ta­len bij World­line van­daag te duur vin­den en daar­om al­leen cash aan­vaar­den. De grote win­kel­ke­tens zijn voor beide chal­len­gers geen pri­o­ri­teit. Om­wil­le van hun grote vo­lu­mes krij­gen zij grote kor­tin­gen van World­line. Dat is voor de uit­da­gers nog te hoog ge­gre­pen. ‘We mik­ken voor­al op het zelf­stan­di­ge mid­den­seg­ment en de klein­han­dels’, zegt Du­mor­tier.

EMS en Six zijn naast World­line li­cen­tie­hou­der van het be­taal­sche­ma Ban­con­tact/ Mis­ter Cash. Dat zij zich op België rich­ten, heeft te maken met de Eu­ro­pe­se stan­daar­di­se­ring. Sinds eind 2013 is de chip­tech­no­lo­gie van BC/MC aan­ge­past aan de Eu­ro­pe­se SE­PA-re­gels (Sin­gle Eu­ro­pean Pay­ment Area). Die aan­pas­sin­gen maken het voor bui­ten­land­se spe­lers tech­nisch mo­ge­lijk om ook op de Bel­gi­sche markt te komen. EMS ver­ge­lijkt het met de vrij­ma­king van de ener­gie­sec­tor. Du­mor­tier zwaait met een eigen enquête bij 500 Bel­gi­sche han­de­laars. Daar­uit moet blij­ken dat een meer­der­heid ge­looft dat het door­bre­ken van het World­line-mo­no­po­lie leidt tot la­ge­re prij­zen en een be­te­re dienst­ver­le­ning.

Hoe­wel op de cou­ran­te bank­kaart in België ook de Eu­ro­pe­se func­tie Maes­tro geïnstal­leerd is, blijft BC/MC ver­uit het be­lang­rijk­ste be­taal­sche­ma in ons land. Daar­mee is ons land een uit­zon­de­ring in het in­ter­na­ti­o­na­le be­taal­land­schap. Ne­der­land is vol­le­dig over­ge­scha­keld op de Eu­ro­pe­se be­taal­sche­ma’s Maes­tro (van Mas­ter­Card) en V-Pay (van Visa). Met een aan­bod komen zon­der BC/MC was voor EMS geen optie. ‘Ban­con­tact/Mis­ter Cash is here to stay’, zegt Du­mor­tier.

De klant aan de kassa zal van de con­cur­ren­tie­strijd wei­nig mer­ken. De toe­stel­len die de nieu­we spe­lers in de markt zet­ten zijn mo­der­ne ver­sies van de hui­di­ge grij­ze of zwar­te bak­jes.

VANBRUSSEL, E. Strijd om betaalterminals barst los. De Tijd, 2014-11-23, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers