mens en samenleving logo

Belg spaart minder dan ooit

Loon­ma­ti­ging en lage rente druk­ken spaarnei­ging.

Het tijd­perk van de Belg als grote spaar­der is voor­bij. In 2014 en 2015 zul­len de ge­zin­nen res­pec­tie­ve­lijk maar 13,40 en 13,30 % van hun in­ko­men op­zij­zet­ten, voor­spelt de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie. Dat zijn de laag­ste per­cen­ta­ges ooit. Bo­ven­dien is de spaarnei­ging van de Bel­gen niet meer hoger dan het ge­mid­del­de van de eu­ro­zo­ne.

Eco­no­men zien meer­de­re oor­za­ken voor de ver­min­der­de spaar­lust. ‘Het be­schik­ba­re in­ko­men stijgt niet of amper, de lonen wor­den ge­ma­tigd, en er komen wei­nig nieu­we banen bij’, zeg­gen Phi­lip­pe Le­dent van ING en Ste­ven Van­nes­te van BNP Pa­ri­bas For­tis.

Vol­gens de mees­te eco­no­men heeft ook de his­to­risch lage rente een ne­ga­tie­ve in­vloed op ons spaar­ge­drag. ‘De lage rente speelt zeker een rol. Maar de im­pact is moei­lijk te be­cij­fe­ren’, zegt Geert Gie­lens, de hoof­deco­noom van Bel­fi­us.

Er spa­ren ook min­der men­sen uit voor­zorg, omdat de on­ze­ker­heid de jong­ste jaren is ver­min­derd. ‘Op lange ter­mijn is het con­su­men­ten­ver­trou­wen de in­di­ca­tor die het best de evo­lu­tie van het spa­ren ver­klaart’, zegt KBC-eco­noom Johan van Gom­pel. In 2009, toen de zware re­ces­sie het ver­trou­wen fors deed dalen, steeg de spaar­quo­te naar meer dan 18,00 %. Van­nes­te ge­looft dat ook de ver­grij­zing het spa­ren drukt. ‘Meer men­sen moe­ten leven van hun pen­si­oen.’

De Eu­ro­pe­se Com­mis­sie han­teert net als de Na­ti­o­na­le Bank een ruime de­fi­ni­tie van spa­ren. Ze houdt niet al­leen re­ke­ning met vers geld op spaar­boek­jes en met de aan­koop van be­leg­gings­pro­duc­ten zoals aan­de­len en obli­ga­ties. Ook de uit­ga­ven voor nieuw­bouw en re­no­va­tie van wo­nin­gen wor­den mee­ge­teld.

Het valt op dat de spaar­quo­te in de eu­ro­zo­ne niet daalt. ‘In som­mi­ge lan­den van de eu­ro­zo­ne spa­ren de ge­zin­nen meer omdat ze hun hoge schul­den moe­ten af­bou­wen’, zegt Le­dent. Hij ver­wijst naar Italië.

Eco­no­men zijn het er­over eens dat de lage spaarnei­ging goed nieuws is voor de Bel­gi­sche eco­no­mie. De da­ling van het spa­ren on­der­steunt op korte ter­mijn de con­sump­tie en dus de eco­no­mi­sche groei. Maar Le­dent waar­schuwt ook. ‘We moe­ten vol­doen­de spa­ren in het licht van de ver­grij­zing. Op lange ter­mijn is een groei die puur op con­sump­tie draait niet ge­noeg voor onze eco­no­mie.’

spaarquote

VERVENNE, W. Belg spaart minder dan ooit. De Tijd, 2014-11-12, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers