mens en samenleving logo

Philips gaat door zonder licht

Het Nederlandse concern Philips stoot zijn afdeling verlichting af. De gevolgen voor de Philips-vestiging in Turnhout, waar HID-lampen worden gemaakt, zijn voorlopig onbekend.

Philips gaat zichzelf volgend jaar omdopen tot Philips HealthTech en zijn bedrijfsactiviteiten beperken tot die van de bestaande divisies Healthcare (medische apparatuur) en Consumer Lifestyle (de klassieke consumentenelektronica). De derde afdeling, Philips Lighting, wordt ‘verzelfstandigd’ – lees: verkocht aan een nieuwe eigenaar of apart naar de beurs gebracht.

Met die ingrijpende boodschap pakte de ceo van Philips, Frans van Houten, gisteren uit op een beleggers- en analistenbijeenkomst in Londen. Volgens Van Houten heeft de verlichtingspoot ‘voldoende schaalgrootte’ om het alleen te redden en beschikt die tegelijk over de ‘noodzakelijke flexibiliteit’ om in te spelen op de snel veranderende verlichtingsmarkt.

Philips Lighting is nu goed voor een jaaromzet van 8 miljard euro, de twee andere afdelingen halen samen 15 miljard euro.

Opportuniteiten

Voor het nieuwe Philips zijn er bijvoorbeeld ‘opportuniteiten’ in de groeiende markt van de zogenaamde wearables, dat zijn kleine computers die op het lichaam gedragen worden en die bijvoorbeeld de hartslag meten tijdens sportprestaties.

Het is onduidelijk welke richting het met de verlichtingsdivisie zal uitgaan. Volgens het management van Philips worden er momenteel geen gesprekken gevoerd met kandidaat-kopers. ‘Het hele proces moet nog op gang komen’, luidt het, ‘maar het is de bedoeling om het uiterlijk tegen 2016 af te ronden.’

De herpositionering van Philips is al langere tijd bezig. Eerder dit jaar verkocht het bedrijf uit Eindhoven zijn resterende minderheidsaandeel in TP Vision (de vroegere tv-productie van Philips) en in 2010 gebeurde hetzelfde met computerchipproducent NXP, ooit een volle dochteronderneming.

De opdeling van Philips lokte gisteren tevreden reacties uit op de beurs. In een dalende markt klom het aandeel met 3,40 %.

Verraad

Maar het personeel reageert verrast en ongerust. De Nederlandse vakbond FNV noemt het ‘ongehoord’ dat Philips elke band doorknipt met de verlichtingsdivisie. ‘De productie van gloeilampen lag in 1891 aan de basis van het onstaan van Philips en bevat het DNA van het bedrijf. Dit voelt als verraad’, luidde het geschokt bij FNV-secretaris Ron van Baden.

Bij de lampenfabriek in Turnhout vrezen de vakbonden voor banenverlies. Met 1.100 werknemers is het de laatst overgebleven grote productievestiging van Philips in ons land (zie inzet). Er worden HID-lampen gemaakt, dat zijn speciale hogedrukgasontladingslampen voor gebruik in sportstadions, winkels en industriehallen. De productie van led-verlichting gebeurt volledig in Azië.

Op een bijzondere ondernemingsraad in Turnhout werden de bonden gisteren niets wijzer. Maar de onzekerheid knaagt, zegt Peggy Schuermans, secretaris van de bediendebond LBC. ‘De mensen hebben hier al heel wat herstructureringen meegemaakt.’

Topmanager Van Houten ontkent niet dat de operatie ook een kostenbesparing beoogt, goed voor 100 miljoen euro volgend jaar en 200 miljoen euro in 2016. Banenverlies in ondersteunende functies zoals IT, vastgoed en personeelszaken zijn volgens Van Houten niet uitgesloten.

RASKING, J.Philips gaat door zonder licht. De Standaard, 2014-09-24, 20
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers