mens en samenleving logo

Europa onderzoekt instap Telenet in De Vijver

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar de participatie van Liberty Global in De Vijver, de eigenaar van televisiezenders Vier en Vijf.

De Commissie is bezorgd dat concurrenten van die ondernemingen van de televisiesector in Vlaanderen worden uitgesloten, bleek gisteren uit een mededeling van de Commissie.

Deze zomer raakte bekend dat Liberty Global de medezeggenschap verwerft over De Vijver. Telenet nam niet alleen de aandelen van Sanoma over, maar trok zijn belang in De Vijver meteen op tot 50 procent. De andere aandeelhouders, Corelio en Waterman & Waterman (het bedrijf van Wouter Vandenhaute en Erik Watté), behielden elk 25 procent.

De Europese Commissie stelt nu vast dat die transactie een nauwe band creëert tussen ‘de grootste televisieretailer in Vlaanderen’ en ‘twee van de vijf populairste vrij toegankelijke televisiezenders’.

De Commissie maakt zich meer bepaald zorgen dat ‘huidige of potentiële concurrenten’ van Telenet voor de verkoop van televisiediensten niet langer toegang zouden kunnen krijgen tot Vier en Vijf. Het gaat daarbij zowel om klassieke concurrenten als om directe aanbieders van televisiediensten, die de kijkers bereiken via internet.

‘Gelet op het belang van die zenders voor de Vlaamse televisiekijkers en voor de televisieretailers die met Telenet concurreren, zou dit er wellicht toe leiden dat de concurrenten minder druk op Telenet kunnen uitoefenen dan nu, waardoor Telenet de prijzen van televisiediensten voor consumenten zou kunnen verhogen’, aldus de Commissie.

Hertekening De Vijver

Bovendien vrezen de Europese concurrentiediensten ook dat concurrerende televisiezenders ‘moeilijker en/of onder aanzienlijk slechtere voorwaarden toegang zouden kunnen krijgen tot het kabelplatform van Telenet’. Met het oog op het belang van dat platform op de Vlaamse markt ‘kan een strategie om concurrenten uit te schakelen een negatief effect hebben op de concurrentiekracht en het innovatievermogen van die zenders’, luidt de mededeling.

De Commissie heeft tot 5 februari volgend jaar tijd om de transactie te onderzoeken. De eventuele voltooiing van de transacties wordt dus nog enkele maanden uitgesteld. Dat is slecht nieuws, omdat de hele hertekening van De Vijver Media erg lang heeft geduurd en de nieuwe start met Telenet nu nog even op zich moet laten wachten. Het blijft ook afwachten of Europa beperkende maatregelen zal opleggen. Het openen van het onderzoek zegt nog niets over de uitkomst ervan. Liberty Global en Telenet nemen nota van de beslissing.

‘Wij blijven constructief samenwerken met de Commissie en blijven ervan overtuigd dat de voorgenomen transactie te zijner tijd zal worden goedgekeurd’, reageerden Telenet en Liberty Global gisteren.

Europa onderzoekt instap Telenet in De Vijver. De Standaard, 2014-09-23, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers