mens en samenleving logo

Banken halen neus op voor ECB-geld

Europese banken, waaronder ook KBC, ING, Belfius en BNP Paribas, tapten gisteren 83 miljard goedkoop geld uit de ECB-geldkraan. Dat is veel minder dan verwacht. En hoewel conclusies voorbarig zijn, groeit de marktdruk op ECB-baas Draghi.

Je kunt het paard wel naar water brengen, maar je kan het niet verplichten te drinken. Dat is wellicht de gedachte die ECB-baas Mario Draghi spontaan door het hoofd schoot toen hij gisteren vernam dat de Europese banken ‘slechts’ voor een kleine 83 miljard euro goedkoop geld hadden opgenomen bij zijn nagelnieuwe TLTRO-loket. Dat is zowat de helft minder dan verwacht. Liefst 255 banken namen deel, waaronder ook de ‘Belgische’ grootbanken KBC, Belfius, BNP Paribas en ING (5,7 miljard gespreid over twee rondes).

De Europese centrale bank hoopt met het goedkoop verstrekken van geld banken te stimuleren meer geld uit te lenen aan bedrijven en gezinnen. Wat nodig is om het dreigende deflatiespook boven de eurozone weg te jagen. Met een breed pakket aan maatregelen wil Draghi de balans van de ECB oppompen van 2.000 tot 3000 miljard euro.

Maar nu banken in de eerste ronde relatief weinig krediet hebben opgenomen bij de ECB, rijst de vraag of het Draghi wel zal lukken om een voldoende groot bedrag in de markt te pompen. Veel analisten trokken gisteren al de conclusie dat de ECB wellicht niet anders zal kunnen dan de geldkraan verder open te draaien door het opkopen van staatsobligaties. Ook al blijft Duitsland zich verzetten. Want alleen zo kan de ECB de banken omzeilen en zelf rechtstreeks geld in de economie pompen.

Herkansing in december

Maar wellicht is dat voorbarig. Volgens specialisten is de kans groot dat veel banken de eerste ronde bewust aan zich hebben laten voorbijgaan en bij een volgende ronde in december alsnog bij de ECB komen aankloppen.

En dat om meerdere redenen. Sommige banken kiezen er blijkbaar nu voor om nog in de 3-jaars LTRO’s te blijven tot ze aflopen in december. Die zijn immers 10 basispunten goedkoper. Andere banken waren wellicht te laat met hun registratie bij de ECB, die eind augustus al rond moest zijn.

Mogelijk zijn banken ook voorzichtig met het oog op de ‘stresstests’ die de ECB afneemt om hun financiële gezondheid te bepalen en waarvan de resultaten pas eind oktober bekend worden. Kortom, voor een eindoordeel is het wachten tot de volgende ronde goedkoop ECB-geld op 11 december.

TANGHE, N. De Standaard, 2014-09-19, 27
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers