mens en samenleving logo

Wel gelijk, maar geen gelijke kansen

België is een van de gelijkste landen in Europa, maar slaagt er slechts gemiddeld in om armen, werklozen en kinderen kansen te bieden. In de gezondheidszorg doet ons land het wel goed.

Soc_rchtvaardigheid

Belgen zijn de op ­zeven na rijkste inwoners van de EU. En er is geen enkel land in Europa dat het inkomen sterker herverdeelt via belastingen en sociale zekerheid (DS 9 september). Maar toch is België maar een middenmoter in armoedebestrijding, gelijke onderwijskansen en een vlot toegankelijke arbeidsmarkt. Ons land scheert wel hoge toppen in het organiseren van een gelijke toegang tot gezondheidszorg. Dat blijkt uit een studie van de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung.

In welke mate slagen de EU-landen er in om iedereen in de samenleving aan boord te houden? Met behulp van 35 indicatoren tracht de Bertelsmann Stiftung die vragen te beantwoorden.

De Scandinavische landen (Zweden, Finland en Denemarken) slagen er het best in om armen, werklozen, kinderen, migranten en zieken toch kansen te bieden. Ook Nederland, Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland behoren tot de toplanden. Helemaal onderaan vinden we zuiderse landen: Griekenland, Roemenië, Bulgarije en Hongarije.

De economische crisis had in de meeste landen een negatief effect op de sociale rechtvaardigheid. Slechts drie landen (Polen, Duitsland en Luxemburg) scoren merkelijk beter in vergelijking met 2008. Het verschil tussen de goed presterende noordelijke landen en de slecht presterende zuidelijke landen is nog toegenomen.

België toont zich slechts een middenmoter in de sociale klas. Dat is te wijten aan een zwakke armoedebestrijding, ongelijke onderwijskansen en stroeve arbeidsmarkt.

Verkeerde perceptie

Ons land slaagt er maar matig in armoede te bestrijden en te voorkomen. Ive Marx (Universiteit Antwerpen) merkte in een interview naar aanleiding van De Kloof, een reeks over ongelijkheid in deze krant, al op dat ‘België weliswaar een zeer gelijke samenleving is, maar behoorlijk slecht scoort met armoedecijfers’. Nog volgens Marx leeft in België ‘de verkeerde perceptie dat ons sociaal systeem tot de beste van de wereld behoort’. Meer dan één Belg op de vijf loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting, de helft meer dan in Tsjechië. En in 14,00 % van de gezinnen heeft niemand een baan. Slechts vier landen scoren daarin slechter.

België scoort ook slecht in het garanderen van gelijke onderwijskansen. In slechts zeven andere landen is de sociaaleconomische achtergrond zo bepalend voor de schoolprestaties. Ons land telt ook veel vroegtijdige schoolverlaters: één adolescent op de negen heeft zijn secundair onderwijs niet afgemaakt. In Kroatië is dat maar één op de 27.

Top in gezondheidszorg

Ook onze arbeidsmarkt bezorgt België slechte punten. In ons land zijn 62,00 % van de min-65-jarige volwassenen aan de slag. In Zweden is dat bijna 75,00 %. België slaagt er vooral niet in om ouderen aan het werk te houden. Van de 55-plussers werkt nog amper 42,00 %. Opnieuw bij de Zweden is dat 74,00 %. Bovendien ligt onze jeugdwerkloosheid hoog en vinden deeltijdse krachten bij ons moeilijker een voltijdse baan.

Ons land doet het wel uitstekend op gezondheidsvlak. Slechts drie landen in Europa (Zweden, Luxemburg en Nederland) hebben een rechtvaardigere gezondheidszorg, zegt de Bertelsmann Stiftung. België heeft de meest toegankelijke gezondheidszorg van de EU. In geen enkel land zijn de wachtrijen zo kort. Ons land biedt ook een brede waaier van behandelingen aan, en scoort goed op het vlak van preventie. De levensverwachting in ons land is 64,9 jaar. Slechts vijf landen doen beter.

DE SMET, D. Wel gelijk, maar geen gelijke kansen. De Standaard, 2014-09-17, 14.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers