mens en samenleving logo

EU verwerpt klacht tegen Franse biertaks

De brouwers kregen vorig jaar al een eerste keer geen gehoor bij Europa toen ze een klacht aanhangig maakten tegen de Franse biertaks. Daarop hadden ze een nieuwe klacht bij de Commissie ingediend, maar met meer argumenten en bewijzen over de nefaste impact die de volgens hen discriminerende taks heeft.

De brouwers reageren teleurgesteld op de negatieve brief van het directoraat Belastingen en Douane. ‘We zijn niet akkoord met de zienswijze van Europa dat er geen probleem is. We gaan intern na welke volgende stappen we kunnen ondernemen. Naar de rechtbank trekken is een optie’, zegt Jean-Louis Van de Perre, de nieuwe voorzitter van de Belgische Brouwersvereniging en zelf voormalig hoofd van taksen bij AB InBev.

Frankrijk voerde per 1 januari 2013 een verhoging van de accijnzen in die enkel gelden voor bier en niet voor wijn. Bovendien werd daarbij vooral het importbier geviseerd. De meeste Belgische bieren zagen de accijnzen met 160,00 % stijgen.

0ae717f4-39d8-11e4-ac41-6552152f3cd9_original_tablet

Belangrijkste exportmarkt

Dat deed pijn, want Frankrijk is de belangrijkst exportmarkt voor onze brouwers. Een derde van de uitvoer ging naar de zuiderburen. Tussen 2008 en 2012 steeg het volume jaarlijks met gemiddeld 4,75 %. Door de heffing viel de export in 2013 met 9,35 % terug.

De brouwers zeggen dat ze 58,6 miljoen euro omzet misliepen. ‘Waar traditioneel de export de dalende binnenlandse consumptie compenseerde, was dat vorig jaar niet meer het geval’, zegt Van de Perre. Hij wijst erop dat zowel de binnenlandse markt als de export van levensbelang blijft voor de sector. ‘Bier is een sterproduct van de Belgische economie. We tellen meer dan 150 brouwers. De sector is goed voor 4.500 rechtstreekse jobs en 45.000 indirecte jobs.’

Van de Perre vreest dat de regering de accijnzen op bier zal verhogen. ‘In 2013 zijn de accijnzen al met 8,00 verhoogd. Een nieuwe verhoging is het ergste wat nu kan gebeuren want dat zou de sector en de horeca hard treffen. Het gaat om een product dat elke Belg na aan het hart ligt.’ De brouwers roepen de regering op om de accijnzen niet te verhogen. ‘De formateursnota spreekt over het automatisch indexeren van de accijnzen op alcohol. Dat dreigt op termijn perverse effecten te hebben’, waarschuwt Van de Perre.

België is dan weer een topbestemming voor de Franse bordeauxwijnen. Kan de regering dan niet beter de taks op wijn verhogen en de Fransen een koekje van eigen deeg geven? ‘Daar pleiten we niet voor’, zegt Van de Perre. ‘We hopen wel dat als Belgen een feestje geven, ze bier schenken in plaats van cava en wijn.’

Een accijnsverhoging op bier zou hoe dan ook een directe impact hebben op de tewerkstelling, waarschuwt Van de Perre. ‘We moeten fier zijn op ons bier en het zeker niet wegbelasten’, zegt hij. ‘Fier op ons bier’, is ook de promotieslogan van de brouwersvereniging. ‘Dat gaan we in 2018 extra onderlijnen als in het Brusselse beursgebouw het biermuseum opent. Het is merkwaardig dat buitenlanders meer fier zijn op ons bier dan de Belgen.’

DENDOOVEN, P. EU verwerpt klacht tegen Franse biertaks. De Standaard, 2014-09-12, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers