mens en samenleving logo

Niemand herverdeelt beter dan België

Nergens in Europa is het beschikbare inkomen zo gelijk verdeeld als in ons land. De herverdeling van het inkomen via belastingen en sociale zekerheid doet de ongelijkheid in België met meer dan de helft dalen.

België is de herverdelingskampioen van Europa. Dat blijkt uit een analyse van de fiscale aangiftes door De Standaard en een vergelijking met Europese data over het beschikbare inkomen. Leggen we de verdeling van het bruto-inkomen naast die van het beschikbare inkomen – dus na belastingen en met sociale transfers – dan daalt de ongelijkheid in België immers drastisch.

Ontvingen de 10,00 % rijkste Belgen in 2011 31,50 % van het totaal belastbare inkomen, dan daalde dat aandeel tot 27,70 % na afroming door de fiscus. De progressiviteit in het belastingsysteem leidt ertoe dat de 10,00 % rijksten 45,90 % van de totale personenbelasting ophoesten. Kijken we naar de 20,00 % rijkste Belgen, dan loopt dat op tot 65,60 %. Zij ontvangen de helft van het bruto-inkomen, maar betalen tegelijk meer dan de helft van de personenbelasting.

Nemen we alle belastingen in rekening, samen met de transfers via de sociale zekerheid – van kinderbijslag tot pensioen, dan daalt het aandeel van de 10,00 % rijkste Belgen verder tot 21,10 % van het beschikbare inkomen.

Volgens recente cijfers die de Universiteit van Essex verzamelt voor de Europese Commissie doen al die herverdelingsmechanismen de ongelijkheid in ons land met meer dan de helft dalen. Meer zelfs, nergens in de Europese Unie is het beschikbare inkomen volgens de cijfers gelijker verdeeld dan in België. Alleen Ierland herverdeelt meer via belastingen en de sociale zekerheid, maar dat land eindigt toch nog op een hoger niveau van ongelijkheid.

‘Al is het moeilijk om ongelijkheids­niveaus tussen landen goed te kunnen vergelijken, toch is het opvallend dat België een bijzonder lage ongelijkheid toont,’ stelt Olga Rastrigina, senior onderzoeker aan het Europees Instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek in Essex.

ABBELOOS, J.F. Niemand herverdeelt beter dan België. De Standaard, 2014-09-09, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers