mens en samenleving logo

De wereld zit in een pot Nutella

De favoriete chocopasta Nutella bestaat 50 jaar. Vorig jaar werd 365.000 ton geproduceerd, wat de Italiaanse producent Ferrero 1,7 miljard euro opleverde. Van de suiker tot de cacao, zo goed als de hele wereld zit in een pot Nutella.

Nutella bestaat deze maand 50 jaar. Stijgt de verkoop nog altijd?

Olivier Charrier, de CEO van Ferrero België: ‘Duidelijk. We verkopen jaarlijks zo’n 5 % meer Nutella. Omdat er nieuwe landen bijkomen, maar ook in Europa omdat we hier van een generatie-effect genieten. Nutella is aan zijn derde generatie consumenten. Grootouders laten na hun kinderen nu ook hun kleinkinderen van Nutella proeven.’

Wie moet Nutella nog ontdekken?

Charrier: ‘Chinezen en Indiërs bijvoorbeeld. Waar geen brood wordt gegeten, kan ook geen Nutella worden verkocht. Ook in de Verenigde Staten moeten we de markt nog veroveren. Er worden daar vooral ontbijtgranen gegeten, of er wordt zelfs helemaal niet ontbeten, waardoor het niet vanzelfsprekend is Nutella in te burgeren. Om even te vergelijken: een Belg eet ongeveer 1 kilo Nutella per jaar. De Amerikanen zitten nog maar aan 200 gram.’

Nutella is niet alleen een internationaal merk, het heeft ook een internationale footprint. Hazelnoten uit Turkije, suiker uit Brazilië, …

Charrier: ‘Voor sommige van onze grondstoffen kunnen we niet anders dan die van ver te laten overkomen. Cacao uit Afrika bijvoorbeeld. Maar in onze fabriek in Aarlen, waar Ferrero onder meer Kinder Surprise maakt, gebruiken we suiker en melk uit Frankrijk. Om de kosten te drukken gaan we het zo dichtbij mogelijk zoeken. De enige uitzondering vormen de hazelnoten. Die gaan we nu steeds meer zelf produceren. Door recente vriestemperaturen in Turkije is de oogst half verwoest. Dat is een ramp voor ons. We halen nu al 10 % van onze hazelnoten uit onze eigen.’

Kwamen de hazelnoten vroeger niet gewoon uit thuisland Italië?

Charrier: ‘Ja, uit Piemonte, de geboortestreek van de familie Ferrero. Maar die hazelnoten zijn niet meer betaalbaar. We proberen de oogsten van hazelnoten zo veel mogelijk te spreiden en hebben dus plantages van Chili tot Georgië en Australië zodat er in ieder seizoen wordt geoogst en we altijd verse hazelnoten hebben.’

Levert België ook een grondstof voor Nutella?

Charrier: ‘Ja hoor, melkpoeder. Maar het volume is marginaal. We kopen alleen wat melk in België om onze risico’s te spreiden.’

0e.369x246

SINNAEVE, S. De wereld zit in een pot Nutella. De Tijd, 2014-05-18, 17
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers