mens en samenleving logo

Belgische brouwers voeren strijd tegen Franse accijnzen op

De Belgische brouwers dienen bij de Europese Commissie een tweede klacht in tegen Frankrijk. De brouwersfederatie zet die stap omdat de verliezen door de Franse accijnsaanpassing op bier veel groter zijn dan enkele maanden geleden verwacht.

Wat ook meespeelt is dat de eerste klacht, ingediend met zusterorganisaties uit andere Europese landen, nog steeds hangende is. “We voelden de bui al hangen, en daarom dienen de Belgische Brouwers een tweede klacht in, die volgens ons veel zwaarwichtiger is”, zegt Sven Gatz, directeur van de Belgische Brouwers.

“De in december 2012 ingevoerde wetsaanpassing bevoordeelt wijn, en benadeelt bier, en in het bijzonder geïmporteerd bier”, klinkt het bij Gatz. “Een pintje wordt in Frankrijk nu 10 keer meer belast dan een glas wijn, en voor een glas speciaalbier, toch onze specialiteit, loopt dat op tot 16 à 17 keer. We hebben sinds die accijnsverhoging miljoenen euro’s misgelopen: in 2013 gaat het om een verlies met 300.000 hectoliter tegenover 2012.”

Procentueel gaat het om een daling met 9,5 %. Sinds 2008 steeg de export jaarlijks met 5 %. De omzet van de Belgische brouwers daalde met 7,5 %, terwijl Franse wijn er met 5,2 % op vooruit ging. “Hieruit blijkt dat, wat de Fransen ook zeggen, de aanpassing van de accijns wijn bevoordeelt”, zegt Gatz.

Voor de nieuwe klacht baseren de brouwers zich op artikel 110 van het Werkingsverdrag, dat het vrij verkeer van goederen omschrijft, maar ook dat lidstaten geen externe goederen mogen benadelen tegenover eigen producten. “We hebben nu ook de cijfers die dat aantonen”, zegt Gatz.

De eerste klacht, “met een totaal andere juridische invalshoek”, aldus Gatz, is niet weerhouden door het DG Interne Markt van de Europese Commissie, en overgemaakt aan het DG Industrie en Ondernemingen. Daar is de klacht nog hangende. De Belgische Brouwers dienen deze klacht alleen in. “Zonder arrogant te willen klinken: we wilden niet op de anderen wachten. Toch hebben zij er ook alle belang bij. We sporen hen dan ook aan om ook klacht in te dienen.”

Frankrijk is de belangrijkste exportmarkt voor Belgisch bier: van het totale exportvolume van 11 miljoen hectoliter wordt een derde uitgevoerd naar het buitenland.

LECLUYSE, W. Belgische brouwers voeren strijd tegen Franse accijnzen op. www.standaard.be, 2014-04-11. Geraadpleegd op 2014-04-12 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers