mens en samenleving logo

Canada en Europese Unie sluiten vrijhandelsakkoord

De Canadese eerste minister Stephen Harper en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben vrijdag hun onderhandelingen bezegeld met een vrijhandelsakoord tussen Canada en de Europese Unie.
Na de Verenigde Staten is de Europese Unie de tweede handelspartner van Canada. Op zijn beurt is Canada goed voor 1,8 procent van de Europese export. In 2012 werd in beide richtingen voor 61,7 miljard euro aan goederen verhandeld.

Sinds 2009 onderhandelt Europa met de Canadezen over een vrijhandelsverdrag. De bedoeling is om het onderlinge verkeer van goederen en diensten te stimuleren. Zo werd er druk gediscussieerd over een afschaffing of een verlaging van de douanetarieven.

Volgens de normale planning was het de bedoeling om de onderhandelingen rond een vrijhandelsverdrag in 2011 af te ronden. Uiteindelijk zou het hele proces dus twee jaar langer duren.

Een van de pijnpunten die een verdrag in de weg bleef staan was de heffing op de import van landbouwproducten. Met het nieuwe verdrag mag Canada onder andere meer vlees exporteren naar Europa, op voorwaarde dat het vlees hormonenvrij is. In ruil krijgen Europese bedrijven meer toegang tot de Canadese zuivelmarkt.

‘Een nieuw hoofdstuk in de Europese en Canadese relaties’

Volgens Commissievoorzitter Barroso luidt deze doorbraak een nieuw hoofdstuk in in de Europese en Canadese relaties. De Canadese premier Harper sprak van zijn kant van een ‘historisch moment voor Canada’. Het gaat om het grootste verdrag dat het Noord-Amerikaanse land ooit gesloten heeft, aldus Harper.

Intussen voert de EU ook gesprekken met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord. Nu in de VS de ‘shutdown’ van de overheidsdiensten achter de rug is, kan de tweede ronden van die onderhandelingen in principe snel opnieuw opstarten. Ook met Japan worden gesprekken aangeknoopt.

De Europese Unie sloot eerder al dergelijke verdragen af met Peru en Zuid-Korea.

TEMMERMAN, J. Canada en Europese Unie sluiten vrijhandelsakkoord. De Standaard, 2013-10-18. Geraadpleegd op 2013-10-21 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers